Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba

Bardzo piękny w kolorze, o dosyć intensywnym smaku suszonych pomidorów, chleb na drożdżach z maszyny do chleba. Kolor wręcz zachęca do jedzenia, wyobraźcie sobie jak smakowite mogą być nasze śniadaniowe czy kolacyjne  kanapki z takim chlebem :) 

Przepis znalazłam tutaj





składniki
1/3 szklanki  mleka 
250 g sera ricotta 
1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych
2 łyżki oleju  z  pomidorów
1 całe jajko, rozmieszane
1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej  chlebowej 
7g (paczka) suchych drożdży 

przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. 
Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max.   Po 3 godzinach chleb jest gotowy.
Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!








1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary