Szybka pizza zrobiona skróty. Po 50 minutach jest już na stole. Ciasto jest na drożdżach więc jest to naprawdę krótki czas.

Pizza szybsza niż z dostawy

szybka pizza z domowym sosem

Szybka pizza? To rodzaj oksymoronu, bo te dwie rzeczy się wykluczają: szybkość i pizza. Ciasto na pizzę potrzebuje czasu, żeby urosnąć. Najlepiej czuje się w lodówce, gdzie w niskiej temperaturze dojrzewa sobie spokojnie nawet 2 dni. To przepis typowo slow foodowy, przygotowany z wyprzedzeniem, zaplanowany. Co jednak w sytuacji, gdy rodzinę najdzie niepohamowana ochota na pizzę? Albo kiedy chcemy zrobić dzieciom niespodziankę, albo upiec pizzę w ramach nagrody? Albo po prostu nie mamy pomysłu co zrobić na szybki obiad? Albo wręcz nie mamy nic w lodówce, żeby ugotować cokolwiek sensownego? Z pomocą przychodzi szybka pizza! Potrzebujesz tylko mąki, droższy, odrobiny cukru, oliwy, soli i wody. W niespełna godzinę od momentu kiedy ktoś wypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Bez dzwonienie po telepizzę!

Szybka pizza, czyli weź ciasto we własne ręce

Jeśli szybka pizza ma wylądować na stole to musisz zadbać o dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody.  Właściwie gorącej. Dzięki temu ciasto podczas wyrabiana będzie elastyczne i ładnie wyrośnie. Jeśli chodzi o ilość wody, to trochę jest to kwestia rodzaju mąki. Mąka 00 przyjmie więcej wody, uniwersalna mąka, albo typ 650 nieco mniej. Najlepiej dolewać wody stopniowo do mąki: najpierw połowę, a potem trzeba stopniowo dodawać więcej. Ciasto powinno być raczej mokre niż suche – wtedy ładnie wyrośnie i łatwiej je będzie rozwałkować na placek do pizzy.

Do wymieszania składników możecie użyć kuchennego robota, ale najlepiej sprawy wziąć w swoje ręce, zakasać rękawy i wyrobić ciasto ręcznie. 5 minut wystarczy.

Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Wystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym.  

Przepis na pizzę wzięliśmy od Betty Crocker.

Szybka pizza w 3 krokach

Czas: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 średnie pizze

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki 00 (najlepiej) lub uniwersalnej (480 ml lub 256 g)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki (175-200 ml) bardzo ciepłej wody

Sos

  • Passata pomidorowa 400 g
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Nadzienie

  • Kilka plastrów szynki
  • 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki)
  • Oliwa

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.

W głębokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Wlej oliwę i połowę wody. Wymieszaj wszystko (świetnie nadaje się do tego cukiernicza silikonowa szpatułka). Dolewaj stopniowo resztę wody, aż do momentu, gdy w cieście nie będzie już suchej mąki. Przełóż ciasto do miksera i miksuj 5 minut lub wyłóż na blat i zagniataj energicznymi ruchami 5-10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 łyżka masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut.

Krok 3 

Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, zagnieć kilka razy. Uformuj z ciasta kulę, podziel na dwie części, jedną włóż z powrotem do misy i przykryj, drugą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Na koniec dłońmi dociskaj środek krążka, tak żeby na brzegach uformował się charakterystyczny dla pizzy wyższy rant. Przełóż placek na papier do pieczenia.

Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 7-10 minut.

Na wierzch możesz położyć umyte liście szpinaku, rukoli, roszponki (lub nie kłaść nic:) skrop oliwą, pokrój i podawaj.

Smacznego!