Imieninowy zestaw przekąskowy

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1/2 kostki sera białego

2-3 łyżki konfitury porzeczkowej

1 jajko

1 łyżka tartego sera żółtego

sól, sezam

4 jajka

150 g łososia wędzonego

1 puszka kukurydzy

2 placki do tortilli

1/2 kostki sera białego

zielenina, u mnie świeży szpinak

1-2 łyżki jogurtu

majonez

3-4 zupki chińskie

2 filetu z kurczaka

przyprawa do kurczaka

1 por

4 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

Przekąski z ciasta francuskiego:

Ser zmiksować blenderem i wymieszać z konfiturą, można dosłodzić. Z ciasta francuskiego przy pomocy talerza lub pokrywki wyciąć dwa kółka. Jedno ułożyć na blaszce i rozsmarować ser z konfiturą. Przykryć drugim kółkiem z ciasta i zwinąć gwiazdę wg wskazówek Svetlany 😀 Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i pociąć w paski. Jajko roztrzepać i posmarować nim gwiazdę i paski ciasta. Paski posypać solą, startym żółtym serem i sezamem. Ułożyć na blaszce. Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Jajka faszerowane:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Żółtka wyjąć do miseczki, dodać 50 g drobno pokrojonego łososia, 1-2 łyżki kukurydzy z puszki, garstkę posiekanego szpinaku, 1/2 łyżki majonezu, wymieszać i doprawić. Farszem napełnić połówki jajek.

Tortille:

Ser zblendować z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na tortillach, na ser rozłożyć listki szpinaku, posypać kukurydzą z puszki i rozłożyć 100 g wędzonego łososia. Tortille zwinąć i pokroić na 1,5-centymetrowe krążki.

Sałatka:

Makaron z zupek pokruszyć, dodać przyprawy, zalać niewielką ilością wody i przykryć, żeby zmiękł, w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzić i dodać do makaron. Pora i ogórki pokroić i razem z resztą kukurydzy dodać do makaronu. Dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać i schłodzić.

SMACZNEGO 😀

Dodaj komentarz