Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 kostki sera białego
2-3 łyżki konfitury porzeczkowej
1 jajko
1 łyżka tartego sera żółtego
sól, sezam
4 jajka
150 g łososia wędzonego
1 puszka kukurydzy
2 placki do tortilli
1/2 kostki sera białego
zielenina, u mnie świeży szpinak
1-2 łyżki jogurtu
majonez
3-4 zupki chińskie
2 filetu z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 por
4 ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Przekąski z ciasta francuskiego:
Ser zmiksować blenderem i wymieszać z konfiturą, można dosłodzić. Z ciasta francuskiego przy pomocy talerza lub pokrywki wyciąć dwa kółka. Jedno ułożyć na blaszce i rozsmarować ser z konfiturą. Przykryć drugim kółkiem z ciasta i zwinąć gwiazdę wg wskazówek Svetlany 😀 Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i pociąć w paski. Jajko roztrzepać i posmarować nim gwiazdę i paski ciasta. Paski posypać solą, startym żółtym serem i sezamem. Ułożyć na blaszce. Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jajka faszerowane:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Żółtka wyjąć do miseczki, dodać 50 g drobno pokrojonego łososia, 1-2 łyżki kukurydzy z puszki, garstkę posiekanego szpinaku, 1/2 łyżki majonezu, wymieszać i doprawić. Farszem napełnić połówki jajek.
Tortille:
Ser zblendować z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na tortillach, na ser rozłożyć listki szpinaku, posypać kukurydzą z puszki i rozłożyć 100 g wędzonego łososia. Tortille zwinąć i pokroić na 1,5-centymetrowe krążki.
Sałatka:
Makaron z zupek pokruszyć, dodać przyprawy, zalać niewielką ilością wody i przykryć, żeby zmiękł, w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzić i dodać do makaron. Pora i ogórki pokroić i razem z resztą kukurydzy dodać do makaronu. Dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać i schłodzić.
SMACZNEGO 😀