Makaron z tuńczykiem

Składniki:

200 g makaronu pełnoziarnistego

200 g mrożonej fasolki szparagowej

20 suszonych pomidorów, bez oleju

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2 zabki czosnku

1 cebula

1/2 awokado lub 2-3 łyżki oliwy, ja akurat miałam napoczęte awokado więc je wykorzystałam

sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec gotowania dodać mrożona fasolkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni spryskanej olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory, posypać solą i pieprzem. Całość podlać wodą z gotowania makaronu i dusić 5 minut. Awokado obrać i rozgnieść, tuńczyka osączyć. Makaron wymieszać dokładnie z resztą składników. Smacznego 🙂

Inspiracja z książki „Fit przepisy baletnicy”, ale z moimi modyfikacjami 🙂

Dodaj komentarz