Składniki:
200 g makaronu pełnoziarnistego
200 g mrożonej fasolki szparagowej
20 suszonych pomidorów, bez oleju
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 zabki czosnku
1 cebula
1/2 awokado lub 2-3 łyżki oliwy, ja akurat miałam napoczęte awokado więc je wykorzystałam
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec gotowania dodać mrożona fasolkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni spryskanej olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory, posypać solą i pieprzem. Całość podlać wodą z gotowania makaronu i dusić 5 minut. Awokado obrać i rozgnieść, tuńczyka osączyć. Makaron wymieszać dokładnie z resztą składników. Smacznego 🙂
Inspiracja z książki „Fit przepisy baletnicy”, ale z moimi modyfikacjami 🙂