Czekoladowe ciasteczka z solą morską to idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do drugiego śniadania w pracy bądź szkole. Szybkie do przyrządzenia, mocno czekoladowe, intensywne w smaku. Bez wątpienia zasmakują każdemu wielbicielowi czekolady.

Składniki:

  • 200 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Czekoladowe ciasteczka z solą morską – przepis

Utrzyj masło z cukrem (jeśli chcesz, możesz dla ułatwienia użyć miksera). Następnie, ciągle mieszając na niskich obrotach, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo dodawaj do masła. Na końcu dosyp kawałki czekolady.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Nakładaj ciasto łyżką, zostawiając między nimi trochę miejsca, ponieważ w trakcie pieczenia nieco wyrosną. Wstaw ciastka do piekarnika na około 12 minut, następnie pozostaw na blaszce na kilka minut i przełóż na kratkę, by wystygły, Na koniec posyp odrobiną soli morskiej.

Smacznego!

charisse kenion pILLZMriXwY unsplash