S

czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasto Aniołek

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. 


Ciasto Aniołek





Ciasto:
  •  4 szkl mąki pszennej
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½  szklanki cukru
  • ½  kostki margaryny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki  amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić.



Masa:
  • 3 szkl mleka
  • ¾ margaryny
  • ¾  szkl cukru

Zagotować 2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną.
  • 1 szkl śmietany 18% lub 12%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier waniliowy

Śmietanę rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać.  Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając

Dodatkowo
  • Wiórki kokosowe

 Gorącą masą przekładać placki, posmarować wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc 




Ciasto Aniołek



2 komentarze:

  1. Musi być pyszne. Bardzo lubię ciasta z amoniakiem. Są takie miękkie i kruche jednocześnie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)