Sałatka z pieczonym dorszem to zdrowa i dietetyczna propozycja na lunch, albo kolację. Danie to przygotujemy w kilka chwil i z całą pewnością będzie bardzo smacznie.

Sos do sałatki przygotujemy na bazie octu jabłkowego, który ma właściwości odchudzające i oczyszczające.

Sprawdź przepis: Sałatka z grillowaną papryką i cukinią

Składniki

  • 100g polędwicy z dorsza
  • miks sałat
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta oregano
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz
  • sos z cytryny
  • kromka pieczywa razowego
Sałatka z pieczonym dorszem
Sałatka z pieczonym dorszem

Sałatka z pieczonym dorszem – przepis

Dorsza myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Dorsza pieczemy przez ok 15-17 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Do miseczki dodajemy miks sałat, podzielonego na mniejsze kawałki dorsza. Następnie całość skrapiamy sosem przygotowanym na bazie octu jabłkowego, oliwy, majeranku i oregano.

Podczas przygotowywania sałatki, w tosterze podpiekamy kromkę pieczywa. Możemy ją również podpiec na patelni.

 

Smacznego!