Ach, te weekendowe śniadania jedzone bez pośpiechu, w pełnym składzie. Naleśniki z z kremową ricottą, podsmażone na rumiano na maśle z pomarańczą i cynamonem to danie wprost stwrzone do celebrowania takich chwil.
10 sztuk
- 1 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka wody mocno gazowanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- skórka starta z całej pomarańczy
- łyżka oleju rzepakowego
dodatkowo:
- 250 g ricotty
- łyżka syropu klonowego
- łyżka masła klarowanego
- sok z połowy pomarańczy
- skórka starta z całej pomarańczy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- dowolne owoce np. granat, pomarańcza, borówki
Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8-10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
Ricottę mieszamy z syropem klonowym, smarujemy naleśniki i składamy je w trójkąty.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy skórkę z pomarańczy, sok oraz cynamon.
Podsmażamy naleśniki do zrumienienia.
Podajemy z owocami.
Smacznego :)
1 komentarz
super przepis, gorąco polecam