Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonem | Mienta blog
Naleśniki i placki

Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonem

Ach, te weekendowe śniadania jedzone bez pośpiechu, w pełnym składzie. Naleśniki z z kremową ricottą, podsmażone na rumiano na maśle z pomarańczą i cynamonem to danie wprost stwrzone do celebrowania takich chwil.

nalesniki z ricotta podsmazane na masle z cynamonem 4 - Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonemnalesniki z ricotta podsmazane na masle z cynamonem 6 - Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonem

10 sztuk

  • 1 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka wody mocno gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • łyżka oleju rzepakowego

dodatkowo:

  • 250 g ricotty
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka masła klarowanego
  • sok z połowy pomarańczy
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • dowolne owoce np. granat, pomarańcza, borówki

nalesniki z ricotta podsmazane na masle z cynamonem 3 - Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonem

Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8-10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

Ricottę mieszamy z syropem klonowym, smarujemy naleśniki i składamy je w trójkąty.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy skórkę z pomarańczy, sok oraz cynamon.

Podsmażamy naleśniki do zrumienienia.

Podajemy z owocami.

Smacznego :)

nalesniki z ricotta podsmazane na masle z cynamonem 2 - Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonemnalesniki z ricotta podsmazane na masle z cynamonem 5 - Naleśniki z ricottą podsmażane na maśle z cynamonem

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Maja 16/08/2021 at 11:58

    super przepis, gorąco polecam

  • Komentuj