Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami goszczą na wielu świątecznych stołach, ale równie dobrze mogą być łatwym i dość szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym.

Składniki

  • kapusta kiszona, 0,5 kg
  • cebula, 2 szt.
  • grzyby suszone, ok 20 g
  • makaron łazanki, 1 op.
  • liść laurowy, 3 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • kminek, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dobrze jest dodać do wody 2 łyżki oleju, makaron nie będzie się sklejał).
  2. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  3. Grzyby obgotowujemy w małej ilości wody (nie wylewamy wody!).
  4. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  5. Kapustę delikatnie odciskamy, kroimy drobno i przekładamy do garnka.
  6. Dodajemy podsmażoną cebulę, obgotowane i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, liście laurowe, kminek, sól i sporo pieprzu.
  7. Całość zalewamy wodą z gotowania grzybów (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszeczkę wody) i gotujemy do miękkości kapusty.
  8. Pod koniec gotowania odparowujemy wodę i delikatnie podsmażamy kapustę w garnku.
  9. Dodajemy ugotowany makaron łazanki, mieszamy i chwilkę razem podsmażamy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.