Składniki:
ciasto:
300 g mąki
1 jajko
30 g masła
30 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz:
200 g soczewicy
140 g odgotowanych podgrzybków
2 średnie cebule
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
słodka papryka
dodatkowo:
1 jajko
sezam
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić aż się spienią. Mleko wymieszać z mąką i roztopionym masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody z łyżeczką jarzynki. Cebulę posiekać i podsmażyć i dodać odgotowane grzyby, a następnie wymieszać z ugotowaną soczewicą.
Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na pół, rozwałkować, rozsmarować farsz i zwinąć w rulon, a następnie pokroić po skosie i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Paszteciki z soczewicą i grzybami”