Paszteciki z soczewicą i grzybami

Składniki:

ciasto:

300 g mąki

1 jajko

30 g masła

30 g drożdży

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

farsz:

200 g soczewicy

140 g odgotowanych podgrzybków

2 średnie cebule

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

słodka papryka

dodatkowo:

1 jajko

sezam

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić aż się spienią. Mleko wymieszać z mąką i roztopionym masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody z łyżeczką jarzynki. Cebulę posiekać i podsmażyć i dodać odgotowane grzyby, a następnie wymieszać z ugotowaną soczewicą.

Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na pół, rozwałkować, rozsmarować farsz i zwinąć w rulon, a następnie pokroić po skosie i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wierzch każdego paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

paszteciki z soczewicą i grzybami

 

Jedna uwaga do wpisu “Paszteciki z soczewicą i grzybami

Dodaj komentarz