Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Obiad /Dinner Rumunia / Romania

Gołąbki domowe Sarmale

Domyw przepis na golabki

Gołąbki Sarmale to tradycyjne danie z Rumunii.

Gołabki

Gołąbki Sarmale to danie, które jest obecne w Rumunii na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Każda większą czy mniejsza impreza, nie może się odbyć bez gołąbków Sarmale. 

Niewątpliwie na kuchnię rumuńską wielki wpływ miały kuchnia grecka, bułgarska, mołdawska czy też polska.

Golabki z Rumuni

Bez wątpienia jednak kuchnia turecka przez podboje Wielkiego Cesarstwa Tureckiego, wywarła największy wpływ na kuchnię rumuńską i stąd też pochodzą gołąbki Sarmale. 

Turcy swoje gołąbki zawijają w liście winorośli, Rumuni natomiast używają kiszonej w całości białej kapusty, którą przygotowuje się na jesień, by na Boże Narodzenie była gotowa. 

Domyw przepis na golabki

Gołąbki Sarmale są pracochłonne, ale nie trudne do wykonania, warto jedna przygotować je dzień wcześniej, bo im dużej gotowane, tym lepsze. Oczywiście nasuwają się skojarzenia z polskimi gołąbkami, które są większe od rumuńskich i robione ze świeżej kapusty. 

Rumuńskie Sarmale są jeszcze bardzo aromatyczne, bo zawierają bardzo dużo ziół i jak to bywa z tradycyjnymi przepisami, jest ich tyle, ile robiących ich kucharek i kucharzy, bo każdy robi je pod siebie. 

Zeberka

Na zakończenie, życzy Ci smacznego. 

  • ? – 4-6-8
  • ⏰ – 60 minut ➕ 300 minut
  • ?? – Rumunia

Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków

  • 1-2 główki białej kapusty w zależności od wielkości kiszonej lub świeżej
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 szklanka ryżu
  • 2-3 oleju roślinnego
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g żeberek
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Dużo świeżych ziół – tymianek, koperek, pietruszka

Jak zrobić gołąbki

Zeberka na kapuscie
  • Najpierw wytnij z kapusty twardy, biały korzeń, zwany potocznie głąbem.
  • Bez względu jakiej kapusty użyjesz, musisz ją włożyć do rondla i zagotować, by liście zmiękły i się rozdzieliły.
  • Jeśli zdobędziesz liście kiszonej kapusty, gotowanie jest zbędne, tylko jeśli główka będzie w całości.
  • Kiedy będziesz gotować kapustę, dodaj kilka gałązek tymianku i koperku.
  • Pozostaw liście z kapusty do przestygnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię wlej dwie, trzy łyżki oleju i podsmaż przez chwilę cebulę.
  • Kiedy cebula zmięknie wsyp ryż i często mieszając, podsmaż, przez kilka minut, pozostaw do przestygnięcia.
  • Kiedy cebula z ryżem będą chłodne, w misce wymieszaj je, z mięsami, solą, pieprz i posiekanym koperkiem i pietruszką.
  • Teraz dopiero zaczyna się zabawa, nożykiem zetnij grube części z liści, jeśli są takie, nałóż odpowiednią wielości, zależną od wielkości liścia, mieszanki mięsa z ryżem i zwiń go, w zgrabny mały gołąbek.
  • Postępuj tak, aż do wyczerpania zawartości miski.
  • Pozostałe części kapusty, posiekaj nożem na drobne kawałki.
  • Włóż połowę kapusty do rondla, połóż kilka gałązek tymianku i koperku, i zacznij układać gołąbki.
  • Kiedy skończysz, przysyp gołąbki drugą częścią posiekanej kapusty, rozłóż równomiernie pomidory z puszki, i wlej ok. litr wody.
  • Żeberka pokrój na małe kawałki, połóż je na samą górę, dopraw solą i pieprzem.
  • Sarmale muszą się gotować na małym ogniu dość długo, u mnie to było blisko 5 godzin, po 2.5-godzinny dziennie.
  • Czyli robienie gołąbki trzeba zaplanować przynajmniej z jedno dniowym wyprzedzeniem.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania, smaki chciałbyś zobaczyć na moim blogu.

Sarmale

Z pewnością, mnóstwo wspaniałych dań, znajdziesz również na grupie kulinarnej na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”. Którą założyłem specjalnie dla Ciebie.

Po krótki pobycie w Danii przenieśliśmy się w cieplejsze rejony, czyli do Rumunii. Gdzie odbędzie się nasz kolejną podróż kulinarna, na którą Cię Zapraszam.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

6 komentarzy

  1. Agata :

    Wyśmienite danie ???

    1. Fakt było pyszne ?

    2. Kołodziej :

      Brawo brawo za smacznie wykonanie gołąbki wyglądają przepysznie ?

      1. Dziękuję bardzo Pani ?

  2. Rozkosz dla podniebienia, gołąbki w każdej wersji kocham, obys mi tylko dużo ich przysłał?

    1. Paczka już idzie ?

Skomentuj

[instagram-feed]