Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię

Przepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie!

SKŁADNIKI:

  • około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza.
  • sol i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka

Zalewa:

  • 2 czerwone papryki
  • 5 konserwowych ogórków
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • sol i pieprz do smaku
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli, mleko i odpowiednia ilość wody do uzyskania gęstego ciasta. Całość dobrze wymieszać i odstawić na minimum 15 minut.

W międzyczasie zrobić zalewę: obraną cebule pokroić w piórka i podsmażyć na gorącym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona w paseczki paprykę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość podsmażyć. Kiedy papryka lekko zmięknie, zdjąć z grzania.

Do garnka wlać wszystkie składniki na marynatę, doprawić sola i pieprzem, dobrze wymieszać i zagotować. Kiedy zalewa się zgotuje zdjąć ja z grzania i dodać do niej usmażone wcześniej warzywa.

Następnie usmażyć rybę: Na sporej ilości gorącego oleju usmażyć obtoczoną w cieście rybę.

Usmażona rybę wyłożyć na półmisku i zalać przygotowana wcześniej zalewą z warzywami. Rybę można układać warstwowo.

Rybę można serwować na gorąco lub zimno. Świetnie smakuje na drugi dzień, można ją wiec przygotować z wyprzedzeniem.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię”

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij