Drożdżówki z domową masą makową | Mienta blog
Drożdżówki

Drożdżówki z domową masą makową

Drożdżówki z makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale.

W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie go dwukrotnie i dopiero wtedy wymieszajcie z resztą składników.

drozdzowki z domowa masa makowa fotograf kulinarny tarnobrzeg drozdzowki z makiem 2 - Drożdżówki z domową masą makowądrozdzowki z domowa masa makowa fotograf kulinarny tarnobrzeg drozdzowki z makiem 5 - Drożdżówki z domową masą makową

10 sztuk:

zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

masa makowa:

  • 300 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g zmielonego maku
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka masła
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • cukier puder

drozdzowki z domowa masa makowa fotograf kulinarny tarnobrzeg drozdzowki z makiem 3 - Drożdżówki z domową masą makową

Na początek przygotowujemy zaczyn.

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą.

Dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę oraz mokre składniki.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.

Wodę z mlekiem zagotowujemy.

Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.

Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy i żurawiną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową.

Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości około 5-6.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

drozdzowki z domowa masa makowa fotograf kulinarny tarnobrzeg drozdzowki z makiem 4 - Drożdżówki z domową masą makowądrozdzowki z domowa masa makowa fotograf kulinarny tarnobrzeg drozdzowki z makiem 6 - Drożdżówki z domową masą makową

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj