Kolejne konkursowe wyzwanie z mąką Basia, to Czebureki. Kasia z bloga Tependa przygotowuje jest <tak> 🙂
A tak wyglądają moje 🙂 proszę o głosy <TUTAJ> Głosować można co 12 godzin 🙂
Ciasto:
• mąka poznańska:500 g
• sól:1 łyżeczka
• gorąca woda: ok. 200-250 ml
• olej:4 łyżki
Farsz:
• mięso mielone, wołowo- wieprzowe:500 g
• cebula: sztuka
• u mnie dodatkowo 1 starty ziemniak i 2 łyżki musu z pieczonej dyni
• sól:1 łyżeczka lub do smaku
• pieprz:1 łyżeczka lub do smaku
Dodatkowo:
• olej do smażenia: wg potrzeb
Do mąki dodaj pozostałe składniki przepisu, wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i włóż je do woreczka foliowego na 10 minut.
W tym czasie przygotuj farsz: Do mięsa mielonego dodaj pozostałe składniki przepisu i wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli mięso jest zbyt suche, dodaj trochę zimnej wody.
Ciasto pokrój na kawałki-ok.15 sztuk. Każdy kawałek zroluj jak pokazano na filmie, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1-2 mm. Na każdym czebureku połóż trochę farszu i sklej czebureka.
Zamiast radełka można krawędzie skleić przy pomocy widelca. Czebureki usmaż na oleju na złoty kolor.