Węgierskie bułeczki z serem

Węgierskie bułeczki z serem

To pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemy zrobicie je w domu. Smakują wyśmienicie następnego dnia.
Węgierskie bułeczki z serem występujące w wielu odmianach.
Spotyka się je słone, że skwarkami, papryką lub twarogiem.
Zawsze najlepiej smakują na gorąco.


Składniki


  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jajka
  • 150 g sera
  • 150 g masła


Węgierskie bułeczki z serem – przygotowanie


Najpierw wyrabiamy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, a następnie wlewamy do środka mąki.
Dodajemy cukier, sól, masło i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto musi dobrze odchodzić od boku formy , nie powinno być zbyt miękkie, powinno być twardsze.
Posypujemy wierzch ciasta mąką i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie rozwalkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm.
Nacinamy wierzch w kratkę. Szklanką wycinamy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia.
Na koniec należy je posmarować żółtkiem, posypać startym serem . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w piekarniku 25 – 30 minut.

Smacznego.

Znajdziesz mnie w
https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com