Przepis na szybkie kotlety jajeczne. To bardzo delikatne danie, które powinno często gość w naszej kuchni.

Kotlety są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Na jednego kotlecika potrzeba jedno ugotowane jajko. Kotlety możemy podać z surówką z kapusty i ziemniakami z wody.

To danie nie tylko dla wegetarian, ale z całą pewnością posmakuje naszym małym pociechom.

Sprawdź przepis na: Tradycyjne kotlety mielone

Kotlety jajeczne składniki

  • 7 jajek ugotowanych na twardo + 1 jajko
  • 1/2 pęczku szczypioru
  • 1 niewielka cebula
  • bułka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety jajeczne przepis

Zaczynamy od ugotowania 7 jajek na twardo. Odstawiamy po ugotowaniu do ostygnięcia. Po ostygnięciu ścieramy je na tarce na grubych oczkach. W międzyczasie namaczamy bułkę w wodzie.

Zakładamy, ze jedno ugotowane jajko to jeden kotlet.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Jajka, cebulę, szczypiorek i bułkę łączymy z jednym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli całość będzie zbyt luźna dodajemy odrobinę tartej bułki.

Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Kotlety możemy podać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i na przykład surówką z kapusty.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakuje!

Kotlety jajeczne wideo:

Szybkie kotlety jajeczne
Szybkie kotlety jajeczne

Smacznego!