Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe | Mienta blog
Naleśniki i placki

Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe

Tak to już jest, że zazwyczaj potrawy, które są wykluczone z mojej diety, smakują mi najbardziej ;) Nie mogę jeść smażonych potraw, ale nie przeszkodziło mi to w przygotowaniu tych pulchnych racuszków, dla mojej rodzinki. Skusiłam się na kawałek i powiem Wam, że wyszły obłędnie pyszne. Cynamon z pomarańczą to duet, który kocham nie tylko jesienią, a w połączeniu z drożdżowymi racuchami to prawdziwe niebo. Polecam!

drozdzowe racuchy cynamonowo pomaranczowe przepis mientablog fotograf kulinarny tarnobrzeg 2 - Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowedrozdzowe racuchy cynamonowo pomaranczowe przepis mientablog fotograf kulinarny tarnobrzeg 4 - Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe

  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • szklanka maślanki lub kefiru
  • jajko
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • pomarańcza
  • olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:

  • kopiasta łyżka drobnego cukru
  • łyżka cynamonu cejlońskiego
  • skórka starta z pomarańczy do posypania (opcjonalnie)

drozdzowe racuchy cynamonowo pomaranczowe przepis mientablog fotograf kulinarny tarnobrzeg 5 - Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe

Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą.

Dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut.

Maślankę roztrzepujemy z jajkiem.

Mąkę przesiewamy.

Dodajemy do niej cynamon, mokre składniki, skórkę startą z pomarańczy oraz rozczyn.

Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na minimum pół godziny.

Pomarańcze filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiany kolor.

Po zdjęciu z patelni, każdego z nich obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem.

Podajemy posypane skórką startą z pomarańczy.

Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego :)

drozdzowe racuchy cynamonowo pomaranczowe przepis mientablog fotograf kulinarny tarnobrzeg 1 - Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowedrozdzowe racuchy cynamonowo pomaranczowe przepis mientablog fotograf kulinarny tarnobrzeg 3 - Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj