Pieczone polędwiczki w sosie miodowym to przepis, który równie dobrze sprawdzi się z pieczonymi udkami, albo pałkami z kurczaka. Sposób przygotowania jest taki sam.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Przepis na polędwiczki w sosie miodowym znaleźliśmy na blogu Recipetineats.com – często z niego korzystamy. Jest prosty, choć wymaga pewnej uwagi. Metoda jest standardowa i prosta: najpierw nacieramy mięso mieszanką przypraw, potem obsmażamy na patelni i do piekarnika. No nie, wróć – zanim polędwiczki trafią do piekarnika trzeba je wcześniej zalać sosem. I tu właśnie jest moment wymagający uwagi: przed wlaniem sosu, trzeba wrzucić na rozgrzaną patelnię i sekundę później dodać sos. Chodzi o to, żeby nie spalić czosnku, lecz by oddał cały aromat do sosu.
W gruncie rzeczy sprawa jest bardzo prosta. Polędwiczki sosie miodowym można podawać na różne sposoby: z makaronem, pure, lub, jak my, z kaszą.
Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, taką samą metodę jaką robi się polędwiczki pieczone w miodzie można zrobić udka z kurczaka, albo pałki z kurczaka. Mięso trzeba obsmażyć, a potem zalać słono-słodko-kwaśnym sosem. W taki właśnie sposób robi się zresztą przepysznego kurczaka adobo, albo kalafiora adobo.
Składniki:
- 2 małe polędwiczki
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- Garść brukselek
- ½ szklanki pęczaku
- Siekana natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Zaprawa ziołowa
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sos
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Osusz polędwiczki. Wymieszaj składniki zaprawy. Natrzyj nią polędwiczki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Obsmaż polędwiczki na dość ostrym ogniu z każdej strony.
Krok 2
Posiekaj drobno ząbki czosnku. Wymieszaj składniki sosu. Wrzuć czosnek do polędwiczek, zamieszaj i natychmiast wlej sos. Przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut.
Krok 3
Umyj brukselki, obierz zwiędłe liście. Przekrój większe główki na połowy, polej łyżką oleju, posól i popieprz. Wstaw do pieca z polędwiczkami.
Krok 4
Wsyp pęczak do rondelka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj 20 minut. Odkryj, przemieszaj, posól, dodaj łyżkę masła, jeszcze raz wymieszaj. Posyp natką pietruszki.
Krok 5
Wyjmij polędwiczki i brukselki z piekarnika. Zdejmij polędwiczki z patelni, odłóż, następnie podkręć temperaturę, żeby zredukować i odparować sos. Powinien on mieć konsystencję gęstego syropu. Włóż do sosu polędwiczki o obtocz w glazurze.
Krok 6
Pokrój polędwiczki w plastry. Polej sosem. Podawaj z kaszą i brukselkami.
Podawaj. Smacznego!