Jakiś czas temu jedna z moich koleżanek podzieliła się ze mną przepisem na prosty dwuskładnikowy omlet z chrupiącą serową skorupką. Od razu wiedziałam, że to proste danie przypadnie mi do gustu i mam nadzieję, że z Wami będzie tak samo.
Omlet przygotowywałam dwukrotnie: za pierwszym razem z serem pecorino, za drugim z parmezanem. Ten drugi jest nieco mniej słony i z nim smakowało mi bardziej. Oryginał przepisu znajdziecie tu –>KLIK.
1 porcja
- jajko
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Starty ser smażymy na nieprzywieralnej patelni bez tłuszczu.
W momencie, gdy zacznie brązowieć dodajemy roztrzepane jajko (ser jest wystarczająco słony, więc nie dodawałam soli do jajka).
Zmniejszamy nieco ogień i patelnię przykrywamy, by jajko ścięło się na górze.
Gdy jajko się zetnie, a dół przyrumieni omlet ściągamy z patelni i od razu podajemy.
Omlet świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw.
Smacznego :)
Brak komentarzy