Orzechowe ciasto

Do przygotowania potrzebujemy:

Ciasto

  • Drobna mąka migdałowa- 400g
  • Masło- 115g
  • Erytrytol (puder)- 60g
  • Kakao bez cukru- 50g

Wypełnienie

  • Śmietana 36%- 340g
  • Mascarpone- 235g
  • Masło orzechowe- 200g
  • Erytrytol (puder)- 100g
  • Białko biała czekolada- 40g opcjonalnie
  • Ekstrakt waniliowy- 5g

Roztopione masło łączymy z mąką, erytrytolem, kakao i wyrabiamy na jednolitą masę.

Masę przełożyć do okrągłej foremki i rozprowadzić również na bokach.

Ciasto zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 10 minut.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę wraz z pudrem obijamy na sztywno. Masło, ser, białko i ekstrakt łączymy w gładką masę.

Dodajemy śmietanę i na wolnych obrotach miksera łączymy w całość.

Wykładamy do przestudzonego ciasta, rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Podawać schłodzone.

Smacznego

Makro w 100g
452kcl B- 13g T-40g W-2,4g

Makro w porcji 194g
878 kcl B- 25g T-78g W-4,7g

Dodaj komentarz