Danie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 3-4

 

Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym

Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety szwedzkie i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski jazz i tonę szwedzkich kryminałów z trylogią Larssona na czele – no, ale nie bądźmy szczególarzami:)

Wracając do pulpetów – jest to danie charakterystyczne, smaczne i łatwe. U nas na blogu znajdziesz opis jak zrobić klasyczne pulpety szwedzkie. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku i kaszy gryczanej. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów.

Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których nie ma w szwedzkich pulpetach – możesz z nich zrezygnować. My dorzuciliśmy je do sosu, bo kilka grzybów zalegało w lodówce i dopominało się, żeby z nich coś zrobić. Do masy dodaliśmy też majonezu zamiast śmietany i zrezygnowaliśmy z jajka i namoczonego chleba, gdyż zmiksowany pęczak zapewnia wystarczającą spoistość pulpetom.

Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym, ale danie będzie zdrowsze, jeśli podasz je z ugotowaną na sypko kaszą orkiszową.

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • ½ szklanki ugotowanego pęczaku
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka majonez
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki wina (opcjonalnie, ale warto)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej
  • Siekana natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego cebulę, smaż przez 8 minut aż zmięknie. Zdejmij z rondla.

Krok 2

Dodaj cebulę do kasze i ręcznym robotem zmiksuj na dość gładką masę. Dodaj starty czosnek, ziele angielskie, parmezan, dopraw dobrze solą i pieprzem, dodaj mielone mięso i dobrze wymieszaj.

Krok 3

W rondlu, w którym smażyła się cebula rozgrzej łyżkę oleju. Zwilż olejem dłonie i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wykładaj na tłuszcz w rondlu, smaż na złoty kolor z każdej strony.

Krok 4

Dodaj do pulpetów pieczarki pokrojone w plastry, smaż aż ładne się podsmażą. Dodaj usmażoną cebulkę, wymieszaj, a następnie zalej całość winem, lub wodą. Przykryj i duś na wolnym ogniu 5 minut.

Krok 5

Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlej do sosu z pulpetami, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i dobrze popieprz. Posyp pulpety szwedzkie siekaną pietruszką.

Podawaj. Smacznego!