Piersi z kurczaka pod dyniową pierzynką – Kurczak nie musi być nudny

Sezonowy przepis na bardzo łatwe do zrobienia, sezonowe danie. Soczyste piersi z kurczaka pod dyniowa pierzynka to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od bardziej uroczystej okazji. Jest naprawdę pyszny.

SKLŁADNIKI:

  • 4 piersi z kurczaka
  • szklanka puree z dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 2 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnkowo – ziołowym
  • 60 g startego parmezanu
  • garść posiekanej pietruszki
  • odrobina oleju
  • sol i pieprz do smaku
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Piersi z kurczaka przyprawić pieprzem i sola po obu stronach i ułożyć na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Zrobić marynatę: w misce wymieszać puree z dyni z serkiem Śmietankowym, pietruszka, 50 g parmezanu i doprawić sola i pieprzem.

Tak przygotowana marynata posmarować wierzch kurczaka.

Kurczaka piec bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. grzanie góra dół. W pierwszej fazie piec 35 minut.

Po tym czasie kurczaka wyjąć z piekarnika i posypać z wierzchu reszta parmezanu. Piec przez następne 25 minut, lub do momentu kiedy kurczak będzie dobrze upieczony.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij