Indyk w kapuście

Indyk w kapuście jest zdrowym i pożywnym jednogarnkowym daniem obiadowym. Kapusta i mięso z indyka sprawiają, że posiłek jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Pierś z indyka jest chudym i lekkostrawnym mięsem.

Pierś indyka duszona w kapuście
Do indyka w kapuście wykorzystałam tym razem pierś, ale świetnie sprawdzi się również udziec. Jeśli użyte mięso będzie razem ze skórą, to danie stanie się również bardziej kaloryczne. Połączenie kapusty z nawet nieco bardziej tłustym kawałkiem mięsa i przyprawami sprawia, że powstałe danie jest lepiej trawione. Wiadomo przecież, że jedzenie kapusty może nawet odchudzać.

Z przypraw do kapusty zawsze dodaję kminek, dzięki niemu kapusta traci swoje właściwości gazotwórcze. Ostatnio również odkryłam smak kminu rzymskiego, jednak tak, jak i kminek, należy go stosować z umiarem, gdyż dodany w nadmiarze może pokonać inne smaki. Kapusta oprócz kminku lubi również koperek i tego to już daję nieco więcej. Połączenie kapusty, mięsa i przypraw daje bardzo aromatyczne i pyszne danie.
Kapusta z warzywami i mięsem z indyka
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na indyka w kapuście:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku
  • 400 - 500 ml gorącej wody lub bulionu
  • olej do smażenia

Jak zrobić indyka w kapuście?

  1. Mięso indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki. Krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  2. Kapustę drobno poszatkować.
  3. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  6. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  7. Mięso włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, aby całe było nią pokryte. Garnek powinien być dość duży, aby zmieściła się później jeszcze kapusta. Wody zbyt dużo nie dodawać, gdyż dojdzie jeszcze płyn z gotowanej kapusty. 
  8.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone marchewki i pietruszkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut, w międzyczasie dodać również podsmażoną cebulę i czosnek.
  9. Następnie partiami dodawać kapustę i pomidory. Przyprawić kminkiem, majerankiem, kminem rzymskim i papryką. Dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
  10. Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodać pokrojoną paprykę, posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze kilka minut, aby papryka była miękka.
  11. Indyk w kapuście najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady