0 0
Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
1 średniej wielkości kalafior
3 łyżki ketchup pikantny
3 łyżki majonez
1 płaska łyżeczka sól
do smaku pieprz kolorowy
1 opakowanie mozarella

Wartości odżywcze

463 kcal
Kalorie
22.1 g
Białko
31.8 g
Tłuszcz
26.1 g
Węglowodany

Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 35
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Jesień to czas kiedy w sklepach i na straganach możemy kupić całe mnóstwo warzyw. Jednym z warzyw, które uwielbiam jest kalafior. Lekki, zdrowy i niskokaloryczny stanowi idealny dodatek do obiadu. Ostatnio moim ulubionym sposobem na jego podanie jest kalafior zapiekany w pikantnej marynacie. Często podaję go z pieczoną karkówką z tego przepisu. Na drugim miejscu króluje tradycyjna wersja z bułką tartą.

To co wyróżnia kalafior zapiekany w pikantnej marynacie od tego tradycyjnego to o pierwsze szybkość i łatwość przygotowania. Po drugie niezwykła chrupkość. No i oczywiście genialny lekko pikantny smak, którego nie da się w ogóle porównać z tradycyjnie podanym kalafiorem.

W zapiekanej wersji kalafior często podaję jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu, ale sprawdza się też sam jako pyszna kolacja.

A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na podanie kalafiora?

Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie- gotujemywdomu.pl

 

(Visited 13 524 times, 3 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni (termoobieg).

2
Gotowe

Kalafior rozdziel na średniej wielkości różyczki. Opłucz go w osolonej wodzie.

3
Gotowe

Kalafior lekko osusz z wody na durszlaku lub ręczniku papierowym.

4
Gotowe

Do dużej miski dodaj ketchup, majonez oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj.

5
Gotowe

Do miski z marynatą wsyp kalafior. Przemieszaj rękami, aby możliwie najdokładniej pokryć go marynatą. Odstaw na 5 minut.

6
Gotowe

Przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego. Mozarellę pokrój w mniejsze kawałki i posyp na górę kalafiora.

7
Gotowe

Zapiekaj około 20-25 minut (w zależności od piekarnika) aż kalafior lekko się zrumieni. Im dłużej zapiekasz tym będzie miększy.

8
Gotowe

Podawać na ciepło.
Smacznego! :)

Pancakes owsiane bez cukru - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pancakes owsiane bez cukru
Jak mrozić drożdże?- gotujemywdomu.pl
następny
Jak mrozić drożdże?
Pancakes owsiane bez cukru - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pancakes owsiane bez cukru
Jak mrozić drożdże?- gotujemywdomu.pl
następny
Jak mrozić drożdże?

4 Comments Ukryj komentarze

Kalafior to jeedno z moich ulubionych warzyw 😉 Teraz w sezonie to danie często ląduje u nas na talerzach 😉

W tym miejscu dodaj swój komentarz