Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 3 łyżki ketchup pikantny
- 3 łyżki majonez
- 1 płaska łyżeczka sól
- do smaku pieprz kolorowy
- 1 opakowanie mozarella
Opis
Jesień to czas kiedy w sklepach i na straganach możemy kupić całe mnóstwo warzyw. Jednym z warzyw, które uwielbiam jest kalafior. Lekki, zdrowy i niskokaloryczny stanowi idealny dodatek do obiadu. Ostatnio moim ulubionym sposobem na jego podanie jest kalafior zapiekany w pikantnej marynacie. Często podaję go z pieczoną karkówką z tego przepisu. Na drugim miejscu króluje tradycyjna wersja z bułką tartą.
To co wyróżnia kalafior zapiekany w pikantnej marynacie od tego tradycyjnego to o pierwsze szybkość i łatwość przygotowania. Po drugie niezwykła chrupkość. No i oczywiście genialny lekko pikantny smak, którego nie da się w ogóle porównać z tradycyjnie podanym kalafiorem.
W zapiekanej wersji kalafior często podaję jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu, ale sprawdza się też sam jako pyszna kolacja.
A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na podanie kalafiora?
Kroki
1 Gotowe | Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni (termoobieg). |
2 Gotowe | Kalafior rozdziel na średniej wielkości różyczki. Opłucz go w osolonej wodzie. |
3 Gotowe | Kalafior lekko osusz z wody na durszlaku lub ręczniku papierowym. |
4 Gotowe | Do dużej miski dodaj ketchup, majonez oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. |
5 Gotowe | Do miski z marynatą wsyp kalafior. Przemieszaj rękami, aby możliwie najdokładniej pokryć go marynatą. Odstaw na 5 minut. |
6 Gotowe | Przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego. Mozarellę pokrój w mniejsze kawałki i posyp na górę kalafiora. |
7 Gotowe | Zapiekaj około 20-25 minut (w zależności od piekarnika) aż kalafior lekko się zrumieni. Im dłużej zapiekasz tym będzie miększy. |
8 Gotowe | Podawać na ciepło. |
4 Comments Ukryj komentarze
Przyznam szczerze że wygląda tak apetycznie ze chętnie wykonam to danie.
Mam nadzieję, że smakowało 😉
Bardzo lubię kalafiora a ta wersja przygotowania bardzo mi się spodobała.
Kalafior to jeedno z moich ulubionych warzyw 😉 Teraz w sezonie to danie często ląduje u nas na talerzach 😉