Odkryj razem z nami przepis na wyśmienite śniadanie! Placki bananowe – bez mleka, bez proszku do pieczenia i bez mąki. Receptura sprawdzi się również na kolację czy na szybki obiad. W pół godziny wszystko już będzie gotowe.

Doskonale do placuszków bananowych pasują świeże sezonowe owoce, jogurt czy konfitura. W zimie placuszki ozdobią owoce zamrożone w letniej porze. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 placuszków o średnicy 10 cm.

Dlaczego warto przygotować placuszki bananowe bez mleka?

Banany są tak wspaniałymi owocami, że można je dodać do wszystkiego i zawsze poprawią smak. Świetnie pasują do śniadania, jeśli zrobimy z nich placuszki bananowe. Słodkie, smaczne i puszyste placki są świetną przekąską lub śniadaniem na szybko.

Mogą być klasyczne lub placuszki bananowe bez mleka. Wiele osób nie może jeść produktów nabiałowych, na szczęście mleko można z łatwością zastąpić.

Placuszki z bananów bez mleka dobrze komponują się ze świeżymi sezonowymi owocami, choć zimową porą można je polać miodem lub syropem. Receptura placuszków sprawdzi się na śniadanie, kolacje oraz podwieczorek. Dzieci będą zachwycone z takiego posiłku.

Jest to zdrowa porcja owoców w formie placków, które są wspaniałym i łatwym do przyrządzenia daniem. Choć banany nie są naszym narodowym owocem trzeba przyznać, że wychodzą z nich świetne dania.  

Pomysły na pyszne śniadanie

Szukając przepisów na pyszne śniadania, warto zacząć od naszego bloga kulinarnego – jest to skarbnica przepisów i pomysłów nie tylko na śniadanie.

Wśród przepisów znajdziesz pyszne kanapki, twarożki czy amerykańskie pancakes.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka

Placki bananowe bez mleka przepis

Wybieramy banany dojrzałe, najlepsze będą te, które na skórce posiadają brązowe kropki. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je widelcem lub używamy do tego miksera.

Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je do uzyskania bardzo puszystej piany. Można to wykonać bez pomocy miksera. Do tak przygotowanej piany z jajek dodajemy masę bananową i delikatnie mieszamy.

Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu z użyciem 1 łyżki oleju. Teraz możemy zacząć smażyć placki bananowe. Ostrożnie przewracamy łopatką na druga stronę. Ilość oleju wystarczy do smażenia na podane proporcje. P

lacki wychodzą bardzo pulchne i delikatne, można kroić je widelcem.

Placki bananowe - bez mleka
Placki bananowe bez mleka