Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!
Składniki:
(12 muffin)
- 100 g płatków owsianych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 180 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych
- 1 jajko
- 120 g miodu
- 65 g oleju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi.
W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.
Formę muffinkową wypełnij ciastem.
Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe …
bardzo smaczne 🙂 dałam zamiast orzechów daktyle i mniej proszku, bo się skończył 😉 ogólnie bardzo polecam 🙂
Ile sztuk wychodzi z takiej porcji?
Napisane jest. 12 muffinek, czyli standardowa cała forma na muffinki.
Pozdrawiam