Zupa kalafiorowa z pieczoną dynią

/ 2

Zdrowa i bardzo smaczna zupa kalafiorowa z pieczoną dynią. Prosta do przygotowania, pożywna i lekko rozgrzewająca potrawa. Odpowiednia zupa nawet dla osób będących na diecie, gdyż korzystnie działa na przewód pokarmowy.

Zupa z kalafiora i dyni
Uwielbiam prawie wszystkie zupy i do tej pory była u mnie zupa kalafiorowa i dyniowa jako oddzielne zupy. Tym razem jednak kalafior i dynia spotkały się w jednym garnku i powiem Wam, że było to bardzo smakowite spotkanie. W zupie wyczuwalne są oba smaki, chociaż może z delikatną przewagą kalafiora. Dzięki pieczeniu kawałeczki dyni zachowały swój kształt i nie rozpadły się w czasie gotowania tak samo, jak i kalafior.

Dzięki przyprawom zupa stała się aromatyczna, delikatnie pikantna i nie miała już typowego dla zup mlecznych smaku. Zupa kalafiorowa z pieczoną dynią na pewno zagości u mnie na stałe.
Zupa z kalafiora i dyni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na zupę kalafiorową z pieczoną dynią:

  • 1 mały kalafior
  • 1/2 dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • pestki dyni do podania
  • sól do smaku
  • 2 l wody lub bulionu warzywnego

Jak zrobić zupę kalafiorową z pieczoną dynią?

  1. Dynię przekroić, wydrążyć miękki miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórą. 
  2. Dynię rozłożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 - 35 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C. Dynia zazwyczaj jest upieczona, gdy jej brzegi stają się delikatnie przyrumienione.
  3. Upieczoną dynię obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałeczki.
  4. Marchewki, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.
  5. Tak samo postąpić z cebulą i czosnkiem.
  6. Podsmażone warzywa zalać wodą lub bulionem, gotować z dodatkiem masła pod przykryciem około 10 minut, po czym dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gotować około 5 minut.
  7. Następnie dodać pokrojoną dynię, imbir, chili, curry, sok z cytryny i gotować jeszcze około 7 minut.
  8. Do zupy kalafiorowej dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i zagotować.
  9. Zupę najlepiej podawać z pestkami dyni. 

    Zobacz również: purée z dyni.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady