Pysznym daniem są placki z serka wiejskiego. Takie doskonałe placuszki zachwycą każdego i dadzą sporo radości oraz przyjemności. Ich smak i aromat nęci i kusi. Nie są drogie, a są wyjątkowo smaczne.

Wystarczy 10 minut, aby je przygotować i kwadrans trzeba mieć na smażenie.

Sprawdź przepis na: Złociste placki ziemniaczane

Składniki na ok.12 placków:

  • niewielkie opakowanie serka wiejskiego – 200 g
  • 80 g mąki pszennej tortowej – niespełna pół szklanki
  • 2 jajka średnich rozmiarów
  • 1 łyżka cukru – może być biały, trzcinowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia placków

Dodatkowo

  • dżem lub maliny czy truskawki dodadzą smaku takim placuszkom

Placki z serka wiejskiego – przepis

Jajka i serek wiejski powinny być w temperaturze pokojowej.

Łyżeczkę proszku do pieczenia należy wymieszać z mąką pszenną – nie powinno być jej więcej niż 80 gramów, aby ciasto było w sam raz, nie za gęste, nie za rzadkie. Do ciasta dodaje się łyżkę cukru – białego, brązowego, stewii czy ksylitolu. Każdy cukier jest akceptowalny – jeśli ktoś lubi to cukier waniliowy także się sprawdzi.

Do miski należy wbić jajka i dodać łyżkę cukru. Jajka z cukrem należy roztrzepać trzepaczką, ale lekko, nie przez długi czas. Następnie trzeba dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz opakowanie serka wiejskiego. Wszystkie składniki miesza się dokładnie łyżką.

Przeczytaj przepis na: Placuszki na sodzie

Kolejnym etapem jest nagrzanie patelni, dodanie oleju roślinnego – może być rzepakowy lub kokosowy. Na patelni smaży się po 2-3 placuszki jednocześnie. Placuszek formuje się z jednej łyżki stołowej ciasta. Smaży się je z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu można udekorować placki obłoczkiem bitej śmietany, dżemem lub owocami.