Prezentuję dziś przed wami Krem Czekoladowy – pyszny, puszysty, lekki, łatwy w przygotowaniu. Dzięki zastosowaniu prostego triku kulinarnego smak czekolady jest jeszcze bardziej intensywniejszy niż zwykle.
Bardzo lubię ten krem. Szczególnie jako wypełnienie do tortu. Często łączę go z orzeszkami lub z prażynką. Smakuje wyśmienicie, nawet jako deser sam w sobie. Wystarczy dodać herbatniki, kilka malinek i gotowe. Moje dzieci to uwielbiają.
Poniżej opisałam dwa sposoby wykonania tego kremu. Pierwszy sposób, jest dużo bezpieczniejszy, ponieważ ryzyko zważenia kremu jest dużo mniejsze. Drugi sposób jest łatwiejszy w wykonaniu, ale przynajmniej w moim przypadku, krem waży się o wiele częściej. Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą (ganache) jest dużo trudniej ubić niż zwykłą śmietaną. Efekt końcowy nie zawsze mnie zadowalał.
W sposobie pierwszym do rozpuszczonej czekolady trzeba dodać parę łyżek śmietany, aby czekolada nie stwardniała zbyt szybko. Czekolada musi ostygnąć, ale pozostać w płynna. Taką ostudzoną czekoladę należy dodać do ubitej śmietany. Kiedyś zdażyło mi się, że dodałam czekoladę do zbyt zimnej śmietany. Czekolada momentalnie stwardniała i zamiast kremu czekoladowego wyszedł mi krem stracciatella. Teraz, aby tego uniknąć do rozpuszczonej czekolady dodaję łyżkę ubitej śmietany. Dzięki temu temperatura zrównuje się, a czekoladę rozcieńczamy.
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 – 2 łyżkami śmietany i kawą (opcjonalnie). Odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Czekolada powinna być płynna po ostygnięciu.
Pozostałą część śmietany ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Przestudzoną czekoladę dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wymieszać delikatnie, najlepiej sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Mieszaj aż do utworzenia jednolitej masy.
2gi sposób
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ochłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Zimną śmietanę z czekoladą należy ubić mikserem na puszystą pianę. Podczas ubijania dodajemy odmierzoną ilość cukru pudru.
Notes
Kawa wzmacnia smak czekolady, w czekoladowym kremie śmietanowym smak kawy będzie niewyczuwalny.
Według mnie pierwszy sposób wykonania kremu jest dużo bezpieczniejszy (krem nie waży się) i jest bardziej efektywny (większa puszystość) niż sposób drugi.
Sposób 1szy: najczęściej wykorzystywany przeze mnie. Jeśli ubita śmietana jest bardzo zimna, dodaję łyżkę tej ubitej śmietany do czekolady, łączę delikatnie (temp. czekolada obniża się, a ryzyko zastygnięcia czekolady w kremie spada – w ten sposób unikniemy efektu stracciatella). Następnie czekoladę ze śmietaną dodaję do ubitej śmietany i mieszam do połączenia.
Wszystko bardzo fajnie opisane. Kawę zaparzyłam i dodałam do czekolady podczas kąpieli wodnej i nic nie stężało, oczywiście mieszałam cały czas. Dziękuję będę korzystać z tego przepisu😁
Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście chodzi o kawę w proszku drobno mielona (instant). Fajnie też smakuje kawa (rozpuszczalna) rozpuszczona w drobnej ilości wody wymieszana z rozpuszczoną czekoladą zamiast śmietanki lub jako dodatek do śmietanki. Taki miks często używam na drip lub jako wypełnienie do makaroników. Pozdrawiam.
Chciałam tylko zwrócić uwagę, że dodanie kawy do stopionej czekolady powoduje jej stwardnienie i murowany „efekt stracciatella”. Chyba, że chodziło np o kawę w proszku, ale to nie wynikało z przepisu…
3 komentarze
Sligudka
Wszystko bardzo fajnie opisane. Kawę zaparzyłam i dodałam do czekolady podczas kąpieli wodnej i nic nie stężało, oczywiście mieszałam cały czas. Dziękuję będę korzystać z tego przepisu😁
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście chodzi o kawę w proszku drobno mielona (instant). Fajnie też smakuje kawa (rozpuszczalna) rozpuszczona w drobnej ilości wody wymieszana z rozpuszczoną czekoladą zamiast śmietanki lub jako dodatek do śmietanki. Taki miks często używam na drip lub jako wypełnienie do makaroników. Pozdrawiam.
M
Chciałam tylko zwrócić uwagę, że dodanie kawy do stopionej czekolady powoduje jej stwardnienie i murowany „efekt stracciatella”. Chyba, że chodziło np o kawę w proszku, ale to nie wynikało z przepisu…