Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą | Mienta blog
Jajka, Śniadania, Warzywa

Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą

Jedną z rzeczy, jakie kocham w gotowaniu, jest fakt, że w szybki sposób mogę „przenieść się” do innego kraju. Kuchnię bez problemu mogę wypełnić zapachem i smakiem wietnamskiej zupy, meksykańskiego burrito, hiszpańskiej paelli czy jak w tym przypadku bliskowschodniej szakszuki. W dzisiejszych czasach nie ma problemu ze zdobyciem przypraw, czy składników charakterystycznych nawet dla najbardziej odległych regionów, więc przygotowując obiad, możemy poczuć się jak podczas podróży pełnej lokalnych aromatów.

Bliskowschodnią szakszukę przygotowałam z zamarynowaną na słodko ciecierzycą, pełnymi aromatu orientalnymi przyprawami, soczystymi pomidorami oraz chili. Moim sekretnym składnikiem do dania jest Diamant Trzcinowy, czyli ekspert w dziedzinie cukru, posiadający najszerszą na rynku ofertę cukrów trzcinowych. Tak, tak w mojej kuchni, cukier wykorzystuję nie tylko do deserów. To wg mnie jedna z podstawowych przypraw do pomidorów oraz innych dań ze słodkim akcentem. Zresztą cukier trzcinowy możemy znaleźć w kuchniach całego świata. Mam nadzieję, że skusicie się na to pyszne danie i może zainspiruje Was do udziału w konkursie TrzciNOWY Świat, który już wkrótce pojawi się na tej stronie –>KLIK :) Tam znajdziecie też inne dania słodko-ostre, w których pierwsze skrzypce gra właśnie cukier trzcinowy, będący słodką przyprawą!

slodko pikantna szakszuka z ciecierzyca 2 - Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą

2 porcje:

  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 0/5 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 pomidory malinowe
  • papryczka chili (użyłam czerwonej, pomarańczowej i zielonej)
  • 2 kostki cukru trzcinowego Diamant
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • szczypta soli

marynata do ciecierzycy:

  • łyżka syropu trzcinowego Diamant
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

dodatkowo:

  • 2 jajka
  • natka pietruszki lub kolendry
  • pieczywo

slodko pikantna szakszuka z ciecierzyca 3 - Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycąslodko pikantna szakszuka z ciecierzyca 4 - Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą

Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z syropem trzcinowym (nie znajdziecie tego produktu u innego producenta!) oraz przyprawami i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę.

Dodajemy ciecierzycę, pomidory, posiekane papryczki oraz cukier trzcinowy i dusimy całość około 5 minut.

Doprawiamy solą.

Na wierzch wbijamy jajka.

Zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy pokrywką.

Dusimy, aż białka jajek będą ścięte.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego :)

slodko pikantna szakszuka z ciecierzyca 5 - Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycąslodko pikantna szakszuka z ciecierzyca 6 - Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą

Wpis powstał we współpracy z marką Diamant.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Kobieca Strona Dietetyki 22/09/2020 at 12:05

    Będąc w Izraelu rozsmakowałam się w tym daniu :) Myślę, że dodatek ciecierzycy jest nie tylko dobrym pomysłem pod kątem smaku, ale i wartości odżywczych.

  • Komentuj