Ciasto krówka bez pieczenia.

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które znane jest również pod nazwa 3 bit. Bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne.

SKŁADNIKI:

  • OKOŁO 250 G HERBATNIKÓW
  • 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
  • 2 -3 ŁYŻKI CUKRU, OPCJONALNIE, DO DOSŁODZENIA MASY BUDYNIOWEJ
  • 500 ML MLEKA
  • 200 G MASŁA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 500 G PUSZKA MASY KAJMAKOWEJ
  • 500 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 %
  • 250 G SERKA MASCARPONE
  • 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • GARŚĆ POKROJONYCH KRÓWEK
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku

WYKONANIE:

BUDYŃ UGOTOWAĆ WEDŁUG WSKAZÓWEK NA OPAKOWANIU. UGOTOWANY ZDJĄĆ Z GRZANIA I PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.

BLACHĘ DO PIECZENIA (MOJA 28 CM X 23.5 CM) WYŁOŻYĆ HERBATNIKAMI.

MASĘ KAJMAKOWĄ DELIKATNIE PODGRZAĆ W GARNKU, TAK ABY ZROBIŁA SIĘ BARDZIEJ PŁYNNA. GOTOWĄ WYLAĆ NA WYŁOŻONĄ HERBATNIKAMI BLACHĘ.

NA MASĘ KAJMAKOWĄ WYŁOŻYĆ NASTĘPNĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW.

W MISCE UTRZEĆ MIĘKKIE MASŁO, DODAWAĆ DO NIEGO STOPNIOWO PO ŁYŻCE BUDYNIU I CUKIER. ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ PUSZYSTĄ MASĘ. GOTOWĄ MASĘ BUDYNIOWĄ WYLAĆ NA HERBATNIKI I WYŁOŻYĆ NA NIĄ NASTĘPNĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW.

PRZYGOTOWAĆ BITĄ ŚMIETANĘ. ŚMIETANĘ UBIĆ WRAZ SERKIEM I CUKREM.

WYŁOŻYĆ NA OSTATNIĄ WARSTWĘ HERBATNIKÓW, POSYPAĆ POKROJONYMI KRÓWKAMI.

CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE PRZEZ KILKA GODZIN. NAJLEPIEJ ZOSTAWIĆ JE TAM NA NOC.

SMACZNEGO! 

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij