Szarlotka z beza.

Prosty przepis na przepyszna szarlotkę na kruchym cieście z beza. Fantastyczna do kawy lub herbaty, zadowoli podniebienie każdego łasucha.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 ŻÓŁTKA
  • 200 G MASŁA
  • 300 G MĄKI PSZENNEJ
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • JABŁKA:
  • 5-6 DUŻYCH JABŁEK
  • 2-3 ŁYŻKI CUKRU
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • CYNAMON DO SMAKU
  • BEZA:
  • 3 BIAŁKA
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • 150 G CUKRU
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:


ODDZIELIĆ BIAŁKA OD ŻÓŁTEK.

MĄKĘ PRZESIAĆ DO MISKI, DODAĆ PROSZEK DO PIECZENIA I SZCZYPTĘ SOLI. WKROIĆ DO NIEJ MIĘKKIE MASŁO.

MASŁO DOBRZE WROBIĆ W MĄKĘ UGNIATAJĄC CIASTO. DO POŁĄCZONEGO MASŁA Z MĄKĄ DODAĆ ŻÓŁTKA I CUKIER. SZYBKO WYROBIĆ CIASTO. CIASTO JEST GOTOWE KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ I UZYSKAMY EFEKT „WILGOTNEJ KRUSZONKI”.

TAK PRZYGOTOWANYM CIASTEM WYLEPIĆ DNO I BOKI TORTOWNICY. U MNIE ŚREDNICA TORTOWNICY 26 CM.

NASTĘPNIE PRZYGOTOWAĆ JABŁKA.

JABŁKA OBRAĆ USUNĄĆ Z NICH GNIAZDA NASIENNE I POKROIĆ W ÓSEMKI. NA PATELNI ROZPUŚCIĆ ŁYŻKĘ MASŁA WRAZ Z CUKREM. KIEDY CUKIER SIĘ ROZPUŚCI, PARTIAMI DODAWAĆ POKROJONE JABŁKA.

JABŁKA PODSMAŻYĆ NA MAŚLE TAK ABY ZMIĘKŁY ALE NIE ZACZĘŁY SIĘ ROZPADAĆ. NA KONIEC DOPRAWIĆ CYNAMONEM.

GOTOWE JABŁKA PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY.

PRZYGOTOWAĆ BEZĘ. PIANE UBIĆ Z CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY. GOTOWA WYŁOŻYĆ NA WIERZCHU CIASTA. CIASTO WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA I PIEC 25 DO 30 MINUT.

PO UPIECZENIU CIASTO ZOSTAWIĆ W FORMIE NA 15 MINUT, NASTĘPNIE ZDJĄĆ FORMĘ I STUDZIĆ NA KRATCE.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij