czwartek, 11 lipca 2013

Karczek duszony w warzywach

                         Tak przygotowany karczek jest mięciutki i soczysty. Osobiście bardzo lubię połączenie mięs i warzyw ale za to mój mąż nie za bardzo. Ale nie ma wyjścia i zajada co przygotuję. W rezultacie z talerza znika wszystko, więc chyba raczej tylko mówi że nie lubi.

  • 500 g karkówki bez kości
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • ok. 20 cm pora
  • 1/2 cukinii
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • ok. 500 ml bulionu ( użyłam rosół )
  • 3 łyżki olejuczytaj dalej :
  •  
    Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzać olej, położyć plastry mięsa i podsmażyć na mocnym ogniu z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i podlewając odrobiną bulionu dusić około 10 minut. Następnie przygotowane, obrane i umyte warzywa dowolnie pokroić i wrzucić do podduszonych plastrów karkówki. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. ( jeżeli ktoś nie lubi miękkiej cukinii można dorzucić ją później ) Na kilka minut przed końcem duszenia odparować bez przykrycia nadmiar bulionu. tak przygotowany karczek można podać z pieczywem lub ziemniakami albo kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.