niedziela, 14 lipca 2013

Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami

  • 2,5 l wody
  • 600 g serc z indyka
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • 1/2 małego selera ( korzeń )
  • 500 g ziemniaków ( po obraniu )
  • 10 cm pora
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak
  • 2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 1/2 szk śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500
czytaj dalej :
Serca umyć i pokroić na ćwiartki a potem włożyć do garnka, wlać wody tyle aby zakryła serca i zagotować. Grzyby namoczyć. Serca odcedzić i przelać zimna wodą. Do garnka wlać 2,5 l wody i włożyć serca i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pęczak przepłukać zimną wodą kilka razy i dodać do wywaru z sercami. Grzyby odcisnąć z wody i wrzucić do zupy. Dodać liście laurowe i ziele i gotować 10 minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić : marchew w plastry a seler i pietruszkę w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać posiekanego pora i natkę pietruszki oraz sól, pieprz i kucharka i gotować prawie do miękkości. Następnie obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zabielić nią zupę po czym zagotować. W razie konieczności zupę jeszcze doprawić.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.