wtorek, 8 września 2020

Peperonata

Sezon paprykowy w pełni. Jak nie macie innego pomysłu na nią ( nadziewana, w gulaszu itp. ), to fajna alternatywa na nią. 








Składniki:


  
400 g żółtej papryki 
400 g czerwonej papryki 
1 bakłażan 
2 suszone marynowane w oleju pomidory 
500 g podłużnych pomidorów 
500 g małych okrągłych cebulek 
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 ząbek czosnku 
sól morska 
pieprz 
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka przecieru z oliwek ( ze słoika ) 
pokruszony owczy ser 



Przygotowanie:


Paprykę i bakłażan umyłem, osuszyłem. Strąki papryki przepołowiłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski.
Bakłażan pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm, suszone pomidory drobno posiekałem.
Świeże pomidory umyłem, oczyściłem z trzpieni , zmiksowałem. Cebulki wrzuciłem do dużej ilości wody, gotowałem 5 minut na średnim ogniu, osączyłem na sicie.

Na patelni rozgrzałem oliwę, na słabym ogniu lekko udusiłem paprykę z bakłażanem i suszonymi pomidorami, następie gotowałem to wszystko 15 minut pod przykryciem. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku, zmiksowane pomidory i obgotowane cebulki. Posoliłem, popieprzyłem , gotowałem 15 minut w odkrytej patelni na średnim ogniu. Przyprawiłem octem i sosem sojowym. Gotową peperonatę ugarnirowałem przecierem z oliwek i pokruszonym owczym serem.
Podałem z ryżem.


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz