Za oknem zrobiło się jesiennie, buro i ponuro. A skoro jesień to koniecznie śliwki. Dostałam kilka, takie duże i ładne były, a ja miałam ochotę na COŚ. Miałam ochotę na ciacho, ale szczerze - nie chciało mi się robić, więc pyszne, soczyste i słodkie śliwki tym razem wylądowały w sałatce. Na talerzu zrobiło się zdrowo, kolorowo i smacznie. Słodki smak brzoskwiń i śliwek przełamany został słonym smakiem fety, a do tego chrupiące grzanki oprószone aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Kilka składników, które akurat były w lodówce i dosłownie kilka minut i gotowe. Bez mięsa, a Smakosz był zachwycony :D
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą
Składniki:
Sałatka:
1) ok. 60- 80 g rukoli
2) 4 śliwki
3) 2 brzoskwinie
4) 3 kromki chleba razowego
5) 100 g fety
6) zioła prowansalskie
7) olej do smażenia
Sos:
1) 6 łyżek oleju rzepakowego
2) 2 łyżki octu balsamicznego
3) 2 łyżeczki miodu
4) szczypta soli
5) pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie obieramy ze skóry, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w plasterki. Fetę kroimy w kostkę.
2. Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
4. Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie dodajemy grzanki i sałatkę polewamy sosem. Na koniec sałatkę oprószamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz