10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO WPROWADZIĆ SELERA NACIOWEGO DO SWOJEJ DIETY JUŻ DZIŚ!

Wpis powstał we współpracy z nacioweselerlove.pl w ramach kampanii promocyjnej selera naciowego Naciowe SelerLove.

Seler naciowy to takie warzywo, które jedni kochają, inni nienawidzą, a inni nie mają nawet pojęcia o jego istnieniu albo o jego smaku!

Tak tak!

W Polce seler naciowy ciągle nie jest popularnym warzywem, choć na świecie króluje na na listach zakupów ( nawet hollywoodzkich gwiazd, które to podobno m.in. selerowi naciowemu zawdzięczają efekty swoich diet! )

Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników.

Ja tych 86 składników wymieniać Wam nie będę, ale za to zdradzę Wam 10 najważniejszych powodów, dla których warto seler naciowy wprowadzić do diety już dziś!

Zobaczcie!

I zacznijcie jeszcze dziś!

POWÓD NUMER 1

SELER NACIOWY WSPOMAGA ODCHUDZENIE

Seler naciowy jest bardzo niskokaloryczny.

Utarło się nawet takie stwierdzenie, że ma ujemną wartość energetyczną – czyli tak najprościej mówiąc organizm potrzebuje więcej energii na trawienie tych łodyżek, niż te 10-15 kcal, które one dostarczają.

Jego niskokaloryczność jest związana z dużą zawartością wody sięgającą aż 95,5%.

Ma przy tym również niski indeks glikemiczny, wynoszący 15, co czyni go idealnym warzywem dla osób z cukrzyca czy na redukcji.

Wiedzie prym wśród warzyw o bardzo dużej gęstości odżywczej.

Oznacza to, że na niewielką ilość kalorii jaką ma, przypadają nieadekwatnie duże ilości witamin i soli mineralnych.

Osoby, które marzą o zgubieniu nadprogramowych kilogramów, koniecznie powinny włączyć go do swojego jadłospisu, ponieważ takie codzienne spożywanie doskonale hamuje apetyt na słodycze, działa moczopędnie oraz pomaga trawić tłuszcze.

Zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy, a to argument, który dodatkowo przemawia za jego skutecznością w odchudzaniu (witamina C jest jednym z najlepszych spalaczy tkanki tłuszczowej ).

.

.

POWÓD NUMER 2

REDUKUJE STRES

Tak jak wam wyżej pisałam seler naciowy jest warzywem o bardzo duże gęstości odżywczej.

Wśród składników odżywczych, które zawiera jest są m.in. składniki mineralne takie jak magnez, potas i wapń, które wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zawarte w nim związki uspokajające, takie jak niacyna, obniżają stężenie hormonów stresu.

Tryptofan bierze udział w procesie uwalniania hormonów szczęścia, takich jak serotonina, endorfina i dopamina, a magnez wpływa na poprawę nastroju.

Osobom narażonym na stres zaleca się spożywanie 2-4 łodyg selera naciowego dziennie.

Warto go jeść również przed pójściem do łóżka – ma wpływ na lepszy sen i będzie wspaniałym lekiem dla osób cierpiących na bezsenność.

Działa można powiedzieć jak takie delikatne środki uspokajające.

.

.

POWÓD NUMER 3

SELER NACIOWY OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI I CHOLESTEROL

To, że działa jak środek moczopędny, to już Wam pisałam powyżej.

Nie pisałam jeszcze jednak, że wspaniale obniża ciśnienie krwi.

Rozszerza naczynia krwionośne, co wpływa na swobodny przepływ krwi, a według badań działa równie skutecznie jak leki, przy czym jego spożywanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych.

Dodatkowo, dzięki zawartości substancji o nazwie butylphthalide, skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.

Codzienne picie soku z selera redukuje ilość kwasowych płytek, co ma ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

.

.

POWÓD NUMER 4

SELER NACIOWY DZIAŁA PRZECIWNOWOTWOROWO

Zawiera składnik zwany apigeniną, które jest bardzo silnym związkiem o właściwościach przeciwnowotworowych.

Związek ten zabija komórki rakowe, hamuje powstawanie nowych oraz hamuje wzrost guzów.

Badania wykazują, że apigenina oraz lutoelina są bardzo skuteczne w walce z nowotworami jajników, płuc, trzustki, wątroby oraz prostaty.

Jak wykazały badania, substancje w selerze są w stanie również pozbyć się 86 proc. komórek rakowych w płucach, a regularne jego spożywanie ( co najmniej 2-3 razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 60 proc.

.

.

POWÓD NUMER 5

SELER NACIOWY JEST LEKIEM AFRODYZJAKIEM

W sumie to nie tylko afrodyzjakiem, ale i lekiem na potencję.

Zawarte w nim feromony, takie jak androsteron i androstenol, przyciągają płeć przeciwną i zwiększają poziom pobudzenia seksualnego.

Podobno to te olejki eteryczne uwalniane w trakcie gryzienia selera powodują, ze mamy większą ochotę na seks z partnerem.

Natomiast arginina odpowiedzialna za rozkurczanie naczyń krwionośnych, skutecznie polepsza przepływ krwi.

Z tego względu seler naciowy jest polecany mężczyznom mającym problemy z potencją ( działa można powiedzieć podobnie do viagry. ).

. Zaletą selera jest przede wszystkim fakt, że to naturalny i zdrowy afrodyzjak, który nie wywołuje żadnych skutków ubocznych

Nieprzypadkowo mówi się o nim, że jest “warzywem miłości”.

.

.

POWÓD NUMER 6

SELER NACIOWY POPRAWIA WZROK

Jego łodygi zawierają witaminę A, która, jak pewnie wszyscy wiecie jest niezbędna dla zdrowia naszych oczu i utrzymania wzroku w dobrej kondycji.

.Już jedna łodyga dziennie dostarcza 5% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Obecne są w nim również luteina i zeaksantyna, które to razem z wymienioną wyżej witaminą A chronią delikatne oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego oraz chorobami takimi jak zaćma, ślepota zmierzchowa, zwyrodnienie plamki żółtej.

Dodatkowo zabezpieczają siatkówkę oka przed uszkodzeniami.

Jeżeli pracujemy przed komputerem warto postawić sobie obok talerz z selerem naciowym do chrupania – nie tylko będzie chronił nasze oczy , ale i poprawi nastrój oraz zapobiegnie napadom głodu.

Wprowadzenie go do codziennego menu to inwestycja w doskonały wzrok.

.

.

POWÓD NUMER 7

SELER NACIOWY MA WŁAŚCIWOŚCI NAWADNIAJĄCE

Każdy z nas wie jak ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu dla naszego zdrowia.

Każda, ale to każda komórka w organizmie potrzebuje wody oraz tlenu, aby funkcjonować poprawnie.

Ponieważ seler składa się około 95% z wody, może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu odwodnieniu organizmu ( a odwodnienie powoduje zmęczenie, suchość skóry, bóle głowy, zaparcia, skurcze mięśni i często zawroty głowy ).

Składniki mineralne zawarte w nim, takie jak potas i sód, regulują gospodarkę wodną w organizmie, dlatego spożywanie jego łodyg jest polecane osobom, które borykają się z obrzękami.

Dobrze nawodniony organizm będzie miał świecącą skórę, zdrowe włosy i prawidłowo funkcjonujące narządy.

.

.

POWÓD NUMER 8

SELER NACIOWY ODKWASZA ORGANIZM I POPRAWIA TRAWIENIE

Normalny poziom pH naszej krwi może zostać zakwaszony z powodu stresu, pokarmów zakwaszających nasz organizm lub napływu toksyn do organizmu.

Zakwaszony organizm, czyli taki o zaburzonej równowadze kwasowo–zasadowej powoduje zmęczenie, obniżenie poziomu energii oraz choroby.

Dlatego powinniśmy naszą dietę uzupełniać o pokarmy alkalizujące. – czyli np. właśnie seler naciowy, który jest niesamowitym pokarmem alkalizującym.

Codzienne jego spożywanie może przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, uwalniając energię i rewitalizując nasz układ odpornościowy.

Zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu jest skuteczny w walce z zaparciami i złą przemianą materii.

Poprawia trawienie lipidów obecnych w przewodzie pokarmowym.

Warto jednak wiedzieć, że zbyt duża ilość selera może doprowadzić do biegunki.

.

.

POWÓD NUMER 9

SELER NACIOWY ODMŁADZA SKÓRĘ

Regularne jego jedzenie nie pozostaje bez wpływu na kondycję naszej skóry.

Nie dość, że zawiera mnóstwo wody, która świetnie nawilża skórę, to jeszcze jest bogactwem witamin C i E, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami.

Witaminy i minerały odmładzają ją i pomagają między innymi w pozbyciu się zmian skórnych, w tym również zmian trądzikowych..

I fajne w tym wszystkim jest to, że seler naciowy będzie pozytywnie oddziaływał na naszą urodę niezależnie od tego, czy będziemy spożywać go wewnętrznie czy zewnętrznie

. Doskonałe efekty uzyskamy przemywając skórę sokiem z selera naciowego, możemy również przygotować z niego maseczkę czy tonik.

Jedzenie go na surowo poprawi z kolei kondycję naszej skóry od środka.

. Stanie się ona rozjaśniona, gładsza, dobrze nawilżona, rozświetlona, a niedoskonałości i drobne zmarszczki po pewnym czasie znikną.

.

.

POWÓD NUMER 10

SELER NACIOWY JEST PYSZNY I DAJE WIELE W KUCHNI

I choć jak już wiecie seler naciowy to zdrowe warzywo – niestety nie cieszy się wielką popularnością w polskiej kuchni.

Nie każdy przekonał się do jego intensywnego i gorzkiego smaku.

Daje on jednak wiele możliwości na wykorzystanie w kuchni!

Może być doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek – np. dla przełamania smaku można go skropić sokiem z cytryny, albo pomieszać z kawałkami jabłka.

W połączeniu z delikatnym mięsem z kurczaka może stworzyć fantastyczną sycącą sałatkę na lekki,dietetyczny obiad.

Jest genialnym składnikiem zup jarzynowych, zapiekanek makaronowych, tart warzywnych, naleśników z farszem, no i oczywiście niezawodnych koktajli.

Wybierając seler naciowy koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na jego łodygę.- ważne, żeby była odpowiednio jędrna oraz twarda.

Aby zachować wszystkie cenne właściwości, nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż tydzień.

Można go również zamrozić w mniejszych kawałkach i potem wykorzystywać dodając do swoich ulubionych dań i tworząc całkowicie nowe przysmaki dla siebie i bliskich.

PIECZONY NALEŚNIK BABY DUTCH Z SELEREM NACIOWYM, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KOZIM SEREM – IDEALNA PROPOZYCJA NA ŚNIADANIE!

SKŁADNIKI:

– jajko – 3 szt
– mleko – 0,5 szklanki
– mąka pszenna – 0,5 szklanki
– sól – 1 szczypta
– masło – 1 łyżeczka

DODATKI:

– seler naciowy – 2 łodygi
fasolka szparagowa żółta i zielona – 1 garść
– ser kozi – 50 g
– świeże zioła
– sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki na omlet miksujemy, odstawiamy na czas nagrzania się piekarnika na 200C.

Ser kozi rozdrabniamy, seler kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy.

Fasolkę oczyszczamy, delikatnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na maśle razem z częścią selera.

Na patelni ( tej do pieca ) rozpuszczamy masło nie zapominając posmarować również boków.

Wlewamy ciasto , dodajemy pokrojoną resztę selera, wstawiamy do pieczenia na ok. 18-20 minut na 200C.
W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

   

Podajemy na gorąco z podsmażonymi na maśle warzywami i serem kozim!

Smacznego!

Serdecznie zapraszam Was do zaglądania na stronę https://nacioweselerlove.pl/ oraz profil facebookowy https://www.facebook.com/nacioweselerlove/ gdzie znajdziecie nie tylko mnóstwo ciekawych porad i ciekawostek na temat selera naciowego, ale też fantastyczne przepisy, dzięki którym mam nadzieję seler naciowy zagości na stałe w Waszych domach.

Tak jak u mnie!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress