- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Krem z soczewicy i pomidorów
Lekka zupa kremowa z czerwonej soczewicy i pomidorów. Doskonała na gorące dni. Doprawiona kuminem i słodką papryką smakuje najlepiej. Można podać z grzankami.
Składniki
- soczewica czerwona - 1 szklanka
- pomidory - 1 kg
- bulion - 1 l
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- kumin - 1 łyżeczka
- mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
- bazylia suszona - 1 łyżeczka
- oliwa - 3 łyżki
Instrukcje
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Soczewicę wypłukać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać kumin oraz bazylię i mieloną paprykę. Dodać pokrojone pomidory, oraz soczewicę. Zalać bulionem, gotować ok. 15 min., aż soczewica będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę przestudzić i zmiksować. Ponownie przyprawić do smaku.
Smacznego:)
Add to Favourites
Najnowsze komentarze