Kwaśnica jest to zupa pochodząca z południa polski. Górska zupa robiona na wędzonych żeberkach. Kwaśnicy nie można porównywać do kapuśniaku, bo to są dwa zupełnie różne dania.

Przepis na tą potrawę jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis.

Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami

Składnik:

  • 1kg wędzonych żeberek
  • 250g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kg ziemniaków
  • szczypta kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą

Kwaśnica – przepis

  1. Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy ok. 1 godziny.
  2. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek.
  3. Gotujemy wszystko ok. 15 minut.
  4. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut.
  5. Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna.
  6. Kwaśnicę gotujemy przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.

Przeczytaj również: Meksykańska zupa z batatami

Kwaśnica
Kwaśnica

Smacznego!