Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto z masą kajmakową i budyniową bez pieczenia to propozycja na szybki deser. Jest to ciasto, które przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ciasto kajmakowe bez pieczenia to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy deserów z masa kajmakową. Herbatniki jako baza tego deseru, to doskonały pomysł na wykorzystanie popularnych ciastek, które są powszechnie dostępne. Ciasto kajmakowe to deser, który pokochają również dzieci. Jest dosyć słodki i miękki. Herbatniki z czasem namiękają. Moim zdaniem jest to ciasto na wiele różnych okazji. Polecam !
Składniki:
masa kajmakowa
500 ml mleka
300 g masy kajmakowej gotowej
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
masa budyniowa
500 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
dodatkowo
250 ml śmietany 30%
200 g herbatników
100 g masy kajmakowej gotowej
100 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
Masa kajmakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Dodajemy masę kajmakową. Miksujemy.
Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń.
Kwadratową formę do pieczenia wykładamy na dnie herbatnikami. Układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie herbatniki. Chłodzimy dwie godziny.
Zimną  śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy boki ciasta. W środku rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową. Chłodzimy ponownie dwie godziny.
ciasto, ciasto bez pieczenia, kajmak
ciasto, ciasto bez pieczenia, kajmak
ciasto, ciasto bez pieczenia, kajmak
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj