Domowe rurki z bita śmietaną bez użycia waflownicy.

Rurki z bita śmietaną to wspomnienia mojego dzieciństwa. Jeden z najulubieńszych przysmaków jaki pamiętam. Kiedy odwiedzam Polskę zawsze z przyjemnością racze się nimi w pobliskiej cukierni. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na rurki z bita śmietaną, które możecie zrobić sami w domu, nawet jeśli nie posiadacie odpowiedniego sprzętu. Może różnią się one tekstura od tych kupnych, ale w smaku są doskonałe i bardzo zbliżone do oryginału.

SKŁADNIKI:

  • 200 G MAKI PSZENNEJ
  • 100 G MASŁA
  • 100 G MLEKA
  • 3 JAJKA
  • 150 G CUKRU
  • 1/2 OPAKOWANIA CUKRU WANILINOWEGO
  • SZCZYPTA SOLI
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

MASŁO ROZPUŚCIĆ I ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.


ZA POMOCĄ MIKSERA ZMIKSOWAĆ JAJKA, SZCZYPTĘ SOLI I CUKRY. MIKSOWAC DO UZYSKANIA PUSZYSTEJ MASY.

NASTĘPNIE DODAĆ ROZTOPIONE MASŁO, MIKSOWAĆ MINUTKĘ. DODAĆ MLEKO I PONOWNIE WYMIESZAĆ.

DO MASY PRZESIAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ RĘCZNIE. CIASTO MA MIEĆ KONSYSTENCJE GĘSTEJ ŚMIETANY.

SUCHĄ PATELNIĘ DOBRZE ROZGRZAĆ NA ŚREDNIM GRZANIU. NA PATELNI, CIENKĄ WARSTWĄ ROZPROWADZIĆ WARSTWĘ CIASTA. SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ 2-3 MINUTY.

GOTOWY PLACEK WYŁOŻYĆ NA DESKĘ I NATYCHMIAST ROLOWAĆ.

STUDZIĆ NA KRATCE. GOTOWE RURKI WYPEŁNIĆ BITA ŚMIETANĄ LUB ULUBIONYM KREMEM.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij