Mam ten przepis od koleżanki. Jej mąż tak zachwalał, że zaraz na drugi dzień pojechałam i kupiłam ogórki. Na szczęście jeszcze są i można kupić ogóreczki prosto z pola. Ogórki są mega, mniam. Dziękuję Wiesia.
Ja zrobiłam sałatkę w słoikach jak do dżemu, wyszło mi . Musiałam zrobić podwójną porcję zalewy. Koper, pietruszka i seler należy pokroić drobno i włożyć po łyżeczce ( pełnej ) do każdego słoika.
Ogórki umyć i pokroić w plastry, czosnek obrać. Gdyby były duże ząbki czosnku to dodać po pół na każdy słoik. Do słoików rozłożyć ogórki, dodać plasterki marchwi i cebuli.
Wykonanie zalewy – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i zamknąć słoiki.
Słoiki gotować na małym ogniu 10 minut od zagotowania się wody.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.