Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Babka z mlekiem w proszku

Babki to jedne z moich ulubionych wypieków. Szczególnie cenię sobie babkę piaskową. Właśnie na wzór babki piaskowej przygotowałam babkę z mlekiem w proszku. Jest to puszyste i lekkie ciasto, doskonałe do kawy czy herbaty. Dzieci na pewno polubią ten wypiek za wyjątkowy mleczny smak. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na przyjęcia i letnie pikniki. Doskonale będzie prezentować się również podczas świat. Babka z mlekiem w proszku do wypiek uniwersalny i bardzo oryginalny. Moim zdaniem posmakuje wszystkim miłośnikom prostych deserów. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g masła
150 g mąki pszennej
120 g mleka w proszku
120 g cukru
30 g cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
3 jajka
lukier
100 g cukru pudru
50 g skórki pomarańczowej
40 ml wody
40 ml soku z cytryny
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.
Lukier: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Polewam wystudzone ciasto. Dekoruje skórką cytrynową.
babka, mleko w proszku
babka, mleko w proszku
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj