niedziela, 3 sierpnia 2014

Naleśniki z serem, borówką i miętą


rozwiń i czytaj przepis :



Nadzienie :
600 g półtłustego twarogu
2 serki waniliowe Danio ( mogą być inne )
cukier do smaku ( opcjonalnie )
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 szk borówek amerykańskich
świeża mięta

Naleśniki :
3 szk mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
3 szk mleka
1 szk wody gazowanej
50 ml oleju

Nadzienie :
Do miski przełożyć twaróg i rozdrobnić.
Dodać serki i jogurt i wymieszać, w razie potrzeby posłodzić.
Wsypać borówki i wymieszać nadzienie.

Naleśniki :
Do miski wlać mleko i wodę, dodać sól, wbić jajka i wymieszać.
Następnie porcjami wsypywać mąkę i dokładnie mieszać ciasto aby nie było grudek.
Na koniec wlać olej, wymieszać ciasto i odstawić na 30 minut.
Potem porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron.
Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.

Wykończenie :
Na połowę naleśnika kłaść porcje nadzienia, na nadzienie posypać posiekaną miętę, nakryć częścią naleśnika bez nadzienia i zwijać naleśniki w rożki.
Naleśniki można przed podaniem polać jogurtem ale nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.