Domowy keczup z cukinii bez cukru. Hit sezonu.

Pyszny domowy keczup z cukinii, który znajdzie wiele zastosowań w gotowaniu. Ten sos to nie tylko fantastyczny dodatek do kanapek, sprawdzi się również jako sos do gołąbków, do pizzy czy każdego innego dania, do którego używamy sosu pomidorowego.

Przepisów na keczup z cukinii jest mnóstwo, zaleta tego jest to, że nie dodajemy do niego cukru. Słodyczy w tym sosie dodaje marchewka. Dzięki temu jest on dużo zdrowszy i zdecydowanie smaczniejszy.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 KG CUKINII
  • 2 CZERWONE CEBULE
  • 500 G MARCHEWKI
  • 5 ZMIELONYCH GOŹDZIKÓW
  • 1/2 SZKLANKI OCTU. OCET WINNY LUB JABŁKOWY
  • 2 PUSZKI POMIDORÓW. MOŻNA UŻYĆ ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
  • OKOŁO 400 G KONCENTRATU POMIDOROWEGO LUB DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

UMYTA CUKINIE I OBRANA MARCHEW ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH. CUKINIĘ MOŻNA PRZED STARCIEM OBRAĆ, ALE NIE TRZEBA. CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ.

NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONA CEBULE. DO ZESZKLONEJ CEBULI STOPNIOWO DODAĆ STARTA CUKINIE I MARCHEWKĘ. DO WARZYW DODAĆ OCET I ZMIELONE GOŹDZIKI. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI I PRZECIER. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ I DUSIĆ NA ŚREDNIM GRZANIU PRZEZ 15 – 20 MINUT, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC.

KIEDY WARZYWA ZMIĘKNĄ, ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I ZBLENDOWAĆ NA GŁADKIE PUREE.

TAK PRZYGOTOWANY KECZUP MOŻNA NA KONIEC PRZETRZEĆ PRZEZ SITO. GORĄCY KECZUP (JEŚLI PRZESTYGŁ PODCZAS PRZECIERANIA, PONOWNIE ZAGOTOWAĆ) PRZELAĆ DO SŁOIKÓW LUB SZKLANYCH BUTELEK I NATYCHMIAST ZAMKNĄĆ NAKRĘTKĄ. BUTELKI I SŁOIKI MUSZA BYĆ DOBRZE WYPARZONE. SŁOIKI MOŻNA PASTERYZOWAĆ, JA WSTAWIAM JE DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 170 ST. C. I PASTERYZUJE 15 MINUT.

KECZUP PODAWAĆ, NA ZIMNO LUB GORĄCO, JAKO DODATEK DO KANAPEK LUB JAKO SOS DO MAKARONÓW, LASAGNE CZY PULPETÓW.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij