Pyszny Krem z Zielonego Groszku…

Zupa Krem z Zielonego Groszku jest niesamowicie smaczną i szybką w wykonaniu potrawą. Można ją zrobić zarówno z groszku mrożonego, jak i świeżego. Mnie akurat zostało w zamrażarce sporo zielonych kulek, które z powodzeniem wykorzystałam na poniższy krem..






Na zupę potrzebujemy tylko troszkę czasu, a także…

  • ok. 400g zielonego groszku
  • ok. 500ml bulionu – ok. 2 szklanki – bez też wyjdzie 😉
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub gałązka świeżego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie śmietana kokosowa lub zwykła
  • koperek




Na rozgrzanym w garnku tłuszczu dusimy poszatkowaną cebulę – nie musi to być dzieło sztuki, bo na końcu i tak wszystko zblendujemy 😜. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i chwilę dusimy razem. Wsypujemy groszek, wlewamy bulion i dodajemy lubczyk. Całość zagotowujemy i gotujemy ok. 10′ pod przykrywką. Następnie wyławiamy nieco zielonych kulek i odkładamy do miseczki. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytyny. Zupę miksujemy na gładki krem. W wersji fit możemy już nakładać na talerze 😃. Jednak pokusiłam się o zabielenie zupy śmietanką kokosową 😉 – i wyszła pysznie…

Po nałożeniu kremu na talerze, delikatnie wrzucamy odłożony groszek i całość posypujemy koperkiem lub pietruszką. Jemy naprawdę ze smakiem 😋😋😋

Powodzenia!!!

Udostępnij:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
3 lat temu

Piękny kolorek, aż chce się jeść! 😉

2
0
Would love your thoughts, please comment.x