Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto "Pijana śliwka"

Ciasto "Pijana śliwka" to doskonały wypiek na przyjęcia. Główną zaletą tego akurat ciasta jest jego prosty i pełen aromatu krem czekoladowy z dodatkiem suszonej śliwki. Suszone śliwki zostały wcześniej namoczone w wiśniówce przez co nabrały pysznego, lekko kwaskowego aromatu i zapachu. Połączenie kremu czekoladowego z suszonymi śliwkami i ciastem czekoladowym to doskonałe ciasto na letnie popołudnie. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
300 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem czekoladowy
350 g kremu czekoladowego
250 g serka mascarpone
200 g masła
200 ml wody
50 ml likieru wiśniowego
50 g suszonych śliwek
nasączenie
100 ml wody
50 ml likieru wiśniowego
dodatkowo
100 g śliwek w czekoladzie
40 g kakao
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Masło i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Wystudzone masło dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy.
Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy.
Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakałem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.
ciasto, ciasto czekoladowe, suszona śliwka
ciasto, ciasto czekoladowe, suszona śliwka
Smacznego !
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/pijana-sliwka

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj