Kremowa zupa z pieczonej papryki i soczystych malinowych pomidorów. Niewiele trzeba, by przygotować lekki posiłek pachnący latem.
2 porcje:
- 4 papryki czerwone
- 2 pomidory malinowe
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie samej wody)
- łyżka oliwy
- spora szczypta soli
- pieprz mielony
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka zielonego pesto
- łyżka pokruszonej fety
- świeża bazylia
- opcjonalnie grzanki lub sticksy ziemniaczane
Paprykę przekrawany i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.
Gdy skórka zacznie robić się czarna, oznacza to, że będzie już gotowa.
Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy z obranymi pomidorami.
Warzywa przelewamy do garnka, dodajemy bulion i gotujemy około 15 minut.
Ponownie miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekaną bazylią.
Podajemy z jogurtem wymieszanym z pesto, odrobiną fety i opcjonalnie z dowolnym chrupiącym dodatkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy