Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa | Mienta blog
Warzywa, Zupy i Kremy

Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa

Kremowa zupa z pieczonej papryki i soczystych malinowych pomidorów. Niewiele trzeba, by przygotować lekki posiłek pachnący latem.

kremowa zupa paprykowo pomidorowa prosty przepis na lato 2 - Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa

2 porcje:

  • 4 papryki czerwone
  • 2 pomidory malinowe
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie samej wody)
  • łyżka oliwy
  • spora szczypta soli
  • pieprz mielony
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka zielonego pesto
  • łyżka pokruszonej fety
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie grzanki lub sticksy ziemniaczane

Paprykę przekrawany i pozbawiamy gniazd nasiennych.

Nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

Gdy skórka zacznie robić się czarna, oznacza to, że będzie już gotowa.

Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy z obranymi pomidorami.

Warzywa przelewamy do garnka, dodajemy bulion i gotujemy około 15 minut.

Ponownie miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekaną bazylią.

Podajemy z jogurtem wymieszanym z pesto, odrobiną fety i opcjonalnie z dowolnym chrupiącym dodatkiem.

kremowa zupa paprykowo pomidorowa prosty przepis na lato 3 - Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa

Smacznego :)

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj