Marynata do karkówki w dwóch wersjach: pomidorowej i musztardowo-miodowej to moja propozycja na pyszne danie z grilla. Obie marynaty są pyszne, aczkolwiek musztardowa, zapewne przez dodatek miodu, bardziej skradła moje serce. A Ty? Jaką marynatę do karkówki wolisz bardziej?
Marynata do karkówki przepis
W obecnych czasach w sklepach można kupić już nawet karkówkę w gotowej marynacie, ale moim zdaniem taka domowa marynata do karkówki jest o niebo lepsza, bo zawsze można ją nieco pozmieniać i stworzyć w takiej wersji, która będzie nam bardziej odpowiadać smakowo.
Przygotowując karkówkę z grilla pamiętajcie, by kupować mięso ze sprawdzonego źródła. Najlepsza jest karkówka z młodej świnki. Ta ze starszej niestety będzie mniej soczysta i będzie psuła cały smak dania.
Poniżej macie moje 2 ulubione marynaty do karkówki z grilla. Oczywiście wedle uznania możecie wzbogacić obie marynaty o swoje ulubione zioła. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Marynata miodowo-musztardowa do karkówki – Składniki:
- 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- pół dużej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Marynata pomidorowa do karkówki – Składniki:
- 1 pełna łyżeczka musztardy delikatesowej
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (wedle uznania)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- po pełnej łyżeczce słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- pół dużej cebuli
Przepis na marynatę do karkówki z grilla
- Przygotować około 2 kilogramów karkówki (po jednym kilogramie mięsa na jedną marynatę). Można kupić już karkówkę w plastrach lub w kawałku, ale wtedy należy pamiętać, by pokroić ją w plastry o grubości ok. 1 cm. Z dwóch kilogramów mięsa wyszło mi 20 plastrów karkówki. Każdy plaster należy dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
- Następnie przygotować 2 miseczki na zrobienie dwóch marynat.
- Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Cebulę odłożyć na bok i nie dodawać jej do marynat.
- W jednej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki na jedną marynatę (pomidorową), a w drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki na marynatę miodowo-musztardową.
- Każdy kilogram karkówki obłożyć cebulą w osobnych pojemnikach. Następnie do każdego pojemnika dodać wybraną marynatę i dokładnie otoczyć w niej mięso. Zamknąć szczelnie pojemniki i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso dokładnie się zamarynowało (u mnie jest to zawsze więcej niż 20 godzin, gdyż karkówkę przygotowuję dzień wcześniej wieczorem, a grilluję ją dopiero następnego dnia późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem).
- Na około 1-2 h przed rozpoczęciem grillowania wyciągnąć mięso z lodówki, by nieco się ociepliło.
- Po zamarynowaniu usunąć cebulę z karkówki, a samo mięso w marynacie grillować na rozgrzanym grillu do czasu aż mięso przestanie być surowe w środku, a jednocześnie będzie kruche i mięciutkie. Smacznego!
Karkówka z grilla – cenne uwagi:
- Mięso łatwiej będzie kropić w plastry, jeśli wcześniej włoży się je na około 30-40 minut do zamrażalnika. Lekko zamrożone mięso będzie łatwo się kroiło w cienkie i równe plastry.
- Lepiej jest marynować mięso dłużej niż krócej – dzięki czemu marynata przejdzie bardziej w głąb mięsa i karkówka z grilla będzie smaczniejsza.
- Mięso należy odpowiednio wcześniej (minimum godzinę) wyciągnąć z lodówki, co przyspieszy proces grillowania karkówki na ruszcie. Zimne mięso będzie potrzebowało więcej czasu by się upiec, co może spowodować, że z zewnątrz za bardzo się przyrumieni, a w środku wciąż będzie niepodpieczone i mało kruche.
- Grill wraz z rusztem muszą być dobrze rozgrzane zanim położy się na nim mięso.
- Nie należy zbyt długo grillować mięsa, by niepotrzebnie go nie przesuszyć.