Cukinia w cieście – rewelacyjna przekaska

Cukinia w cieście to jeszcze jeden świetny pomysł na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. To danie to świetna przekąska do piwa. Podana z waszym ulubionym sosem smakować będzie jeszcze lepiej. Polecam ten przepis bardzo, jest łatwy w wykonaniu a danie naprawdę smaczne.

SKŁADNIKI:

  • 1 ŚREDNIA CUKINIA
  • 100 G MAKI PSZENNEJ
  • 2 BIAŁKA
  • SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
  • OLIWA Z OLIWEK
  • 1/2 SZKLANKI ZIMNEJ WODY
  • OLEJ DO GŁĘBOKIEGO SMAŻENIA
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

CUKINIĘ UMYĆ, OSUSZYĆ, ODKROIĆ KOŃCÓWKI I POKROIĆ W PLASTERKI. PLASTRY O GRUBOŚCI MNIEJ – WIĘCEJ 0.5 CM. POKROJONA CUKINIE ZASYPAĆ ODROBINA SOLI, TAK ABY POKRYŁA ONA PLASTRY PO OBU STRONACH. NASTĘPNIE KAŻDY PLASTER UŁOŻYĆ NA BLACIE NA RĘCZNIKU PAPIEROWYM I ZOSTAWIĆ NA 30 MINUT. W TYM CZASIE SÓL WYCIĄGNIE Z CUKINII SOKI, DZIĘKI CZEMU BĘDZIE ONA BARDZIEJ CHRUPIĄCĄ.

W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ CIASTO: DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ 1/2 ŁYŻECZKI SOLI I BIAŁKA I 5 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK. DOPRAWIĆ PIEPRZEM. SKŁADNIKI WYMIESZAĆ. NA KONIEC, DO CIASTA DOLAĆ WODY, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. WODY DOLAĆ TYLE ABY UZYSKAĆ GĘSTĄ, ALE LEJĄCĄ KONSYSTENCJE CIASTA.

PO TRZYDZIESTU MINUTACH PLASTRY CUKINII OSUSZYĆ PAPIEROWYM RĘCZNIKIEM, Z SOKU JAKI ZEBRAŁ SIĘ NA POWIERZCHNI PLASTRÓW. TAK PRZYGOTOWANE PLASTERKI OBTOCZYĆ Z KAŻDEJ STRONY CIASTEM.

TAK PRZYGOTOWANA CUKINIE WRZUCAĆ NA GORĄCY OLEJ. I SMAŻYĆ PO OBU STRONACH NA ZLOTY KOLOR. OKOŁO 2 MINUTY.

OSMAŻONĄ CUKINIE WYŁOŻYĆ NA TALERZ WYŁOŻONY RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM.

PODAWAĆ Z ULUBIONYM SOSEM, ŚWIETNIE SMAKUJĄ Z SOSEM TZATZIKI.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij